Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

"Als de politie een signaal wil geven, dan is dat signaal volkomen verkeerd"

ma 25 jul. - 3:59

Als de Brusselse politie de Iraanse student en de Universiteit Gent doet opdraaien voor de kosten van de grote politie-interventie in Brussel vorige week, dan kan dit een verkeerd signaal zijn naar het grote publiek. Dat zegt voormalig vrederechter Jan Nolf in het Radio 1-programma "De wereld vandaag".
Voormalig vrederechter Jan Nolf (foto: VRT)
In het centrum van Brussel was er vorige week woensdag een grote machtsontplooiing van politie en leger, nadat er een verdachte persoon was gesignaleerd. De man was gespot in een dikke winterjas waar draden uitkwamen terwijl het buiten snikheet was. Pas uren later bleek dat het ging om een Iraanse student van de UGent die onderzoek deed naar stralingsgolven in Brussel.
 
De politiezone Brussel Hoofdstad Elsene wil de student en de UGent nu laten opdraaien voor de kosten van de politie-interventie. Kosten die voormalig vrederechter Jan Nolf "gemakkelijk" op zo'n 50.000 euro schat.

"In principe is het wel mogelijk om de student voor de kosten te laten opdraaien", erkent Nolf. Maar volgens Nolf moet er dan aan drie zaken worden voldaan. "Je moet een fout hebben, je moet schade hebben en er moet een oorzakelijk verband zijn." Of dit nu het geval is? "Ik twijfel daar ten zeerste aan. "

"Zo heeft de jongeman niet naar de politie gebeld, heeft hij geen alarm geformuleerd, heeft hij niet geroepen en heeft hij geen gebaren gemaakt", gaat Nolf verder. "Hij was alleen bizar gekleed voor de tijd van het jaar."

De student was voor de rest perfect herkenbaar, aldus Nolf. "Dan kan men de vraag stellen: heeft men niet een beetje aan racial profiling gedaan? Als de student een even goede advocaat krijgt als de Belgische staat dan wordt dat misschien nog het verhaal van hem tegen de staat."

De politie zit nog steeds vast in een tunnelvisie.

Met een normale interventie met proportionele, legitieme middelen en een normale communicatie zoals het comité P aanbeveelt, was de situatie volgens Nolf helemaal anders geweest.
 
Men heeft meteen gefocust op een terreuraffaire. Er is eigenlijk niet op een normale manier gecommuniceerd: men heeft geen onderhandelaar op de student afgestuurd, maar wel meteen een robot en een DOVO-man." Dat de man als gevolg daarvan dichtklapte, vindt Nolf niet meer dan normaal. "De fout ligt helemaal bij de politie. De kleine bijdrage die de student door zijn eigenaardig gedrag zou hebben gegeven, wordt helemaal tenietgedaan door de rare inschatting van de politie."

Het signaal dat de politie nu geeft -"als het als een signaal bedoeld is"- is volgens Nolf volstrekt verkeerd. "We worden gevraagd om waakzaam te zijn en dat doen we. Maar als je een vals alarm zou signaleren en dat leidt tot dergelijke poespas... Dat zal veel mensen afschrikken."

 

(Bron: deredactie.be/Radio 1)

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet