Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Belgen maken slechte beurt in "Tarzan"

wo 6 jul. - 8:26

Het is woensdag, dus filmdag. En er is een spectaculaire nieuwe verfilming van Tarzan uit, waarin wij Belgen een bijzonder sléchte beurt maken.
Ward Verrijcken

“The Legend of Tarzan” speelt zich af rond 1890 in Belgisch-Congo. Een periode waarin Leopold II nog zeer actief dat land “aan het uitbuiten was, om het vriendelijk te zeggen”. Hemzelf krijgen we niet te zien, wel zijn kolonel (Léon Rom) die de slechterik van de film is. Die kolonel, die echt bestaan heeft, voert een schrikbewind uit in naam van de vorst en krijgt het aan de stok met Tarzan.  

Echt goed komen de Belgen er niet uit.

Somber

Tarzan is natuurlijk al ontelbare keren verfilmd, er zijn ook TV-series van gemaakt, en er was een Disney-tekenfilm. Hoe verhoudt deze nieuwe versie zich tot al die eerdere incarnaties? “Het is een bijzonder sombere interpretatie van het beroemdeTarzanverhaal” zegt Ward Verrijcken in De Ochtend.  “De befaamde Tarzankreet klinkt bijvoorbeeld wat realistischer. En dat is jammer, want je verwacht het natuurlijk wel”. 

Daarnaast vertoont acteur Alexander Skarsgård  nooit een glimlach op zijn gezicht en draagt hij zelfs geen lendendoek meer.  Tarzan houdt vrij zedig zijn Britse kniebroek aan

Duur

Wel wordt er aan lianen geslingerd en duikt hij van kliffen, dankzij dure special effects (het productiebudget van de film was 180 miljoen dollar).  Zo doet de film meer denken aan actiefilms à la Spiderman, in plaats van aan de klassieke Tarzan die wij allemaal kennen.  “Je mist ergens wel de nostalgie”.

Toch vindt Ward de film beter dan de rest van zijn filmcollega’s, die teleurgestelde recensies schreven. “De sombere, realistische toon werkt wel. Al had er wel wat humor in mogen zitten.”.  Maar in Amerika valt de box office dan ook wat tegen.

Ik vrees dat er geen Tarzan 2 gaat inzitten.

Voor wie behoeft heeft aan iets ànders dan dat Hollywood-geweld: er is ook een maatschappijkritische Britse film die vandaag uitkomt, gebaseerd op een cultroman van J.G. Ballard: High-Rise. Foto hierboven. De volledige recensie hieronder.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet