Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Daniël Termont: "Het probleem is dat dit een maatschappelijk debat is geworden"

wo 28 sep. - 4:47

Gent en Mechelen hebben gisterenavond in de gemeenteraad een standpunt ingenomen over de Eandisdeal met het Chinese staatsbedrijf State Grid Europe Limited. Gent gaat tegenstemmen als er geen uitstel van de beslissing komt. "De brief van de Staatsveiligheid is niet zomaar een vodje papier" zegt Daniël Termont in "De Ochtend".
"De brief van de Staatsveiligheid is niet zomaar een vodje papier"

Maandag stemmen de steden en gemeenten tijdens de algemene vergadering van Eandis over de deal met het Chinese staatsbedrijf State Grid Europe Limited.

Gent zal tegen de instap van Chinezen in distributienetbeheerder Eandis stemmen als de algemene vergadering komende maandag niet wordt uitgesteld of de behandeling van het punt niet wordt opgeschort. "Het voorstel dat we zullen doen op de algemene vergadering is een voorstel tot uitstel zodanig dat de brief van de Staatsveiligheid toch eens met de premier kan worden besproken. Als men daar niet wenst op in te gaan, zullen we tegenstemmen", aldus burgemeester Daniël Termont (SP.A).

Eerder deze week had het schepencollege nog voorgesteld om zich te onthouden, maar "nu die brief van Staatsveiligheid er is, zijn er toch redenen om het niet goed te keuren", aldus nog Termont. Hij verklaarde een groot voorstander te zijn van burgerparticipatie, maar gelooft niet dat dat makkelijk is in de zoektocht naar kapitaal.

Op een onthouding van Geert Versnick (Open VLD) na, stemden alle raadsleden van de coalitiepartners SP.A, Groen en Open VLD voor de tegenstem. Oppositiepartijen N-VA, CD&V en Vlaams Belang onthielden zich.

Gent, met bijna 8 procent de grootste gemeentelijke aandeelhouder in Eandis, is de tweede centrumstad die tegenstemt, na Sint-Niklaas. Alles samen zullen al een tiental gemeenten tegenstemmen. De overeenkomst kan echter maar worden tegengehouden als meer dan een kwart van de 229 steden en gemeenten tegenstemt.

 

Daniël Termont reageerde ook in De Ochtend:

"De brief van de Staatsveiligheid is niet zomaar een vodje papier. We hebben nog wat tijd nodig om dit met de premier te bespreken".

“Het probleem is dat het een maatschappelijk debat geworden is”.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet