Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De bende van Annemie

"De medische toepassingen van een onderhuidse microchip zijn eindeloos"

wo 1 feb. - 11:36

'Dankzij de chip word ik nummer één!' zongen De Kreuners in de jaren 80. En nu kan je al zo'n chip laten inplanten. Vincent Nys, zaakvoerder van het technologiebedrijf New Fusion liet het samen met zeven van zijn werknemers doen. "Het blijft cruciaal dat je zelf kiest wat er met je data gebeurt. Ook wanneer je gechipt bent."
"De medische toepassingen van een onderhuidse microchip zijn eindeloos"

Niet alle medewerkers in zijn bedrijf lieten een chip steken. “Sommigen zagen het nut er niet van in. Vooral onze technologieontwikkelaars reageerden enthousiast. Zij experimenteren dan ook echt met de chips.”

Nys bestelde de chips bij Dangerous Minds, hét Amerikaans bedrijf dat chips gecommercialiseerd heeft. Ondanks het feit dat microchips helemaal veilig zijn, stond zijn huisarts niet te popelen om de chip in te planten. “Dat begrijp ik wel. De medische wereld is er nog niet helemaal mee vertrouwd. Bovendien hebben nogal wat dokters principiële bezwaren tegen de komst van de microchip.” Daarom trok Nys richting Nederland bij bodypiercer en biohacker Tom van Oudenaarden.

Voorlopig dient zijn chip enkel als toegangsbadge, visitekaartje en om zijn favoriete nummers op de gemeenschappelijke muzieklijst van het bedrijf toe te voegen. Binnenkort heeft hij geen autosleutels meer nodig. “De grootste handicap is te weinig applicaties voor de chip bestaan."

Gebruikers ontwerpen wel zelf applicaties, maar voor het breder publiek zal het pas interessant worden als commerciële bedrijven en overheidsdiensten mee op de kar springen

In Antwerpen wordt er al geëxperimenteerd met een chipkaart waarmee je als gebruiker zowel betalingen bij De Lijn of de Velo-deelfiets en ontleningen van de bibliotheek kan doen. “Het zou evengoed naar een onderhuidse chip kunnen evolueren die je dan altijd bij je hebt.”Volgens Nys zijn de medische toepassingen van zo’n chip eindeloos.

Denk maar aan de chip die je suikerspiegel controleert of je verwittigt wanneer je je geneesmiddelen moet innemen

Voor Nys wegen de nadelen van zo'n chip niet op tegen de voordelen. “Het is heel gemakkelijk om de data van mijn chip te lezen, maar omdat het zo'n klein geheugen heeft, staat er amper informatie op de chip."

Ik maak me geen zorgen om mijn privacy

Nys vindt het belangrijker om na te denken over wie onze data zal beheren zodra banken en overheden ons toelaten om informatie op een onderhuidse chip op te slaan. "Is het de taak van een privébedrijf of de taak van de overheid? Daar wordt amper over gepraat omdat politici liever doen alsof er nog geen chips worden ingeplant. Het is belangrijk hier binnenkort meer afspraken over gemaakt worden." 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet