Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Donald Trump geeft eerste interview sinds verkiezingen: wat heeft hij gezegd?

ma 14 nov. - 7:28

Donald Trump, de nieuwe president van de Verenigde Staten, heeft zijn eerste lange interview gegeven sinds de verkiezingen van vorige week. In het programma "60 minutes" op CBS ging hij onder meer dieper in op de muur die hij wil bouwen, het homohuwelijk, abortus en de protesten tegen hem als nieuwe president.
Donald Trump geeft eerste interview sinds verkiezingen: wat heeft hij gezegd?
Wat heeft hij gezegd over...

... mensen zonder papieren?

In zijn campagne was Trump duidelijk: alle 11 miljoen mensen zonder geldige verblijfspapieren zullen het land moeten verlaten als hij president zou worden. Nu zijn verkiezing een feit is, toont hij een mildere toon. "Alle mensen met een criminele achtergrond, zoals bendeleden en drugsdealers, gaan we het land uitzetten of opsluiten", zegt de nieuwe president, die benadrukt dat het om twee tot drie miljoen mensen gaat.

Maar wat dan met die 7 of 8 miljoen anderen? "Nadat de grens beveiligd is en alles genormaliseerd is, gaan we een beslissing nemen over die andere mensen, die fantastisch zijn."

... de muur tussen Mexico en de VS?

"Ja, ik ga een muur bouwen." Met die woorden bevestigt de nieuwe president dat er onder zijn bewind wel degelijk een muur zal komen tussen Mexico en de Verenigde Staten, om zo de immigranten uit Mexico tegen te houden. Al mag die afscheiding voor een deel ook uit een hek bestaan. "Voor bepaalde stukken zou ik een hek aanvaarden, maar voor andere is een muur meer geschikt."

... het "speciale onderzoek" naar Hillary Clinton?

Nog iets wat zeker ging gebeuren als Trump president werd, was de aanstelling van een speciale procureur om het gebruik van het persoonlijke mailaccount van rivale Hillary Clinton te onderzoeken. "Ik ga daar over nadenken", klinkt het nu, "want er zijn nog nooit meer leugens en verborgen zaken geweest."

De nieuwe president benadrukt wel dat hij de Clintons "geen pijn wil doen". "Clinton heeft enkele slechte dingen gedaan, maar het zijn goede mensen." Ook hier spreekt Trump duidelijk mildere taal in vergelijking met enkele weken geleden.

... het homohuwelijk?

De homogemeenschap in de Verenigde Staten hoeft naar verluidt geen schrik te hebben. De vrees van de LGBT-gemeenschap dat het homohuwelijk onder zijn administratie zou worden teruggeschroefd, is "niet onderbouwd", zo klinkt het. "Deze zaken zijn via het Hooggerechtshof gepasseerd, ze zijn afgerond. Ik vind dat oké", zei hij over de beslissing van het Supreme Court uit 2015 om het homohuwelijk mogelijk te maken.

... abortus?

In het Hooggerechtshof wil Trump naar eigen zeggen rechters aanstellen die tegen abortus zijn. "Ik ben pro-life , dus de rechter zullen pro-life zijn."  Mocht de beslissing van het Hooggerechtshof om abortus te legaliseren uiteindelijk worden herroepen, dan zal de beslissing rond abortus weer naar de staten gaan. Vrouwen die een abortus willen in de staten die abortus dan niet toelaten, "zullen naar een andere staat moeten gaan", zei Trump. "We zullen wel zien, we hebben nog een lange weg te gaan."

... de manifestaties sinds zijn verkiezing?

De manifestanten die sinds dinsdag op straat komen tegen Trump als nieuwe president hoeven "niet bang te zijn", zegt de man. "Wees niet bang. We gaan ons land herstellen."  De nieuwe president vindt het dan ook "vreselijk" dat er protesten aan de gang zijn. "Ik denk dat ze worden versterkt door de pers, want eerlijk gezegd, die zal elk klein incident dat in dit land gebeurt oppikken, dat er mogelijk eerder ook al was."

... het geweld tegen minderheden?

Sinds zijn verkiezingen zijn in de Verenigde Staten al tientallen meldingen binnengelopen van geweld tegen minderheden. "Ik vind dat heel erg om te horen. Ik zal zeggen dat ze dat niet moeten doen. Het is vreselijk, want ik wil het land herenigen. Als het helpt, zal ik recht in de camera zeggen: "stop ermee"(aan de daders van het fysiek of verbaal geweld, nvdr.)"

... het presidentieel salaris?

Het presidentieel salaris zal Trump naar eigen zeggen niet aanvaarden. "Ik weet zelfs niet wat het salaris is, weet jij het", vroeg hij aan interviewster Lesley Stahl. "Neen, ik neem dat salaris niet aan, ik doe het niet", antwoordde hij nadat Stahl zei dat het loon 400.000 dollar per jaar is. Hij zal in de plaats een symbolische dollar ontvangen, zoals het moet van de wet.

... het huidige kiessysteem in de VS?

Trump is verkozen als president omdat hij genoeg kiesmannen heeft kunnen verzamelen. Het werkelijke aantal stemmen "de popular vote" - lag echter hoger bij Clinton dan bij Trump. Hoewel het dus zijn overwinning opleverde, blijft Trump zich verzetten tegen het huidige kiessysteem in de Verenigde Staten. "Ik zou liever zien dat de stemmen simpelweg geteld worden. Weet je, als jij 100 miljoen stemmen hebt en de andere persoon 90 miljoen, dan win je."

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet