Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Hendrik Vos: “Out is out”

ma 27 jun. - 6:22

De keuze van de Britten om uit de EU te stappen heeft een tsunami aan gevolgen veroorzaakt. Voor vele Britse Europese ambtenaren Is de toekomst nu erg onduidelijk. Hier en daar hoor je ook waaien dat er misschien wel een tweede referendum komt. Maar daar gelooft Hendrik Vos, hoogleraar Europese Politiek aan de Universiteit Gent, niet in. “Out is out”.
Hendrik Vos

De commentaren duiden vooral aan hoe groot de verwarring is. Groot-Brittannië is een land dat verscheurd en gespleten is. Maar één ding is wel zeker, zegt Vos in De Ochtend: “Een meerderheid heeft gekozen voor een brexit. Die knop is ingedrukt.”

Ik denk dat je een burgeroorlog krijgt als je tegen de Britten zou zeggen dat ze nog een tweede keer moeten gaan stemmen.

Het is onmogelijk om terug te komen op het resultaat dus.

Wat met Britse functionarissen? 

Maar hoe moeten de Britse functionarissen in België nog blijven functioneren binnen instellingen die ze zelf hebben afgewezen? “Het zal nog wel even duren voordat Groot-Brittannië uit de Europese Unie is. Dus ze hebben het recht om te blijven functioneren” zegt Vos. Al is het moeilijk om hen te blijven betrekken bij belangrijke beslissingen die uiteindelijk geen effect meer zullen hebben op de Britten. Hetzelfde geldt ook voor Europarlementsleden.  “Dat is politiek een heel moeilijke zaak, je zit in een andere politieke realiteit”.

Nog een moeilijke kwestie: de Britse eurocommissaris Jonathan Hill is afgelopen weekend opgestapt. Toch kan Groot-Brittannië nog voor een opvolger zorgen. “Al zal die vermoedelijk een min of meer lege portefeuille qua taken krijgen.”

Natuurlijk zagen de mensen die in die Europese instellingen werkten, dit ergens wel aankomen.  Ze beseften dat een referendum risico’s inhield, maar een draaiboek voor wat er nu moet volgen, is nog niet uitgeschreven. “De bal ligt nu in de eerste plaats in het kamp van de Britten.” Maar hoe ze nu concreet gaan onderhandelen is nog niet duidelijk.

En zal het Engels nog wel de voertaal blijven in de EU? “Dat is nog een van de weinige zekerheden in dit dossier.” besluit Vos.

Beluister hieronder het volledige interview:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet