Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Afbeelding van het programma: Hautekiet

Hautekiet

Hoe kunnen we alle facetten van de eerstelijnszorg beter op elkaar afstemmen?

ma 12 mrt. - 6:44

Huisartsen, apothekers, thuisverplegers, psychologen, welzijnswerkers: het zijn de lokale zorg- en hulpverleners die het dichtst bij de patiënt staan. Hoe kunnen we hun rol in de toekomst nog verbeteren? Want zij zijn het eerste aanspreekpunt voor personen die zorg nodig hebben of er vragen over hebben. Praat mee met Hautekiet!
Het is Week van de Zorg, dus zenden we live uit vanuit Apotheek Noorderlaan in Antwerpen

Minister Vandeurzen wil de eerstelijnszorg in de toekomst bundelen in eerstelijnszones. Op die manier kan er expertise dedeeld worden en dat zou de efficiënte moeten verhogen. Op dit moment zijn er een 60-tal eerstelijnszones.

De eerstelijnszorg zit dus in volle transitie, en dan is de Week van de zorg een geschikt moment om na te denken over hoe we alle onderdelen van de eerstelijnszorg beter op elkaar kunnen afstemmen en hoe we nog meer belang kunnen hechten aan preventie.

Moet de apotheker een grotere rol krijgen?

De apotheker is een belangrijke schakel in de eerstelijnszorg. We denken misschien soms dat hij alleen maar voorgeschreven medicatie verkoopt, maar apothekers zijn prima opgeleid om patiënten op te volgen en aan preventie te doen.

Op welke manier kunnen we die aspecten van het beroep versterken? En hoe kunnen we de patiënten ervan overtuigen dat een apotheker een volwaardige hulpverstrekker is, en geen -excuseer ons het woord- pillendraaier?

De huisarts: hoeksteen van een goed preventiebeleid?

Huisartsen hebben hun handen vol met mensen die ziek zijn. Maar net omdat ze heel benaderbaar zijn en de mensen in hun buurt of wijk goed kennen en dus weten wat de noden zijn, kunnen zij een essentiële rol spelen in een preventiebeleid. Mogen we van huisartsen verwachten dat ze ziektes niet alleen genezen, maar ook voorkomen?

Als een huisarts bijvoorbeeld vaststelt dat er in zijn buurt weinig mogelijkheden zijn om op een laagdrempelige manier aan beweging of sport te doen, dan zou hij dat kunnen signaleren aan sportclubs, gemeentebesturen, ... en wie weet kan er dan samengewerkt worden om een project uit te bouwen. Wijkgezondheidscentra doen dat soms al.

Trouwens: misschien moet er in de toekomst meer ingezet worden op wijkgezondheiscentra? Een kinesist, verpleging, gezondheidscoach, maatschappelijk werker en eventueel psycholoog onder hetzelfde dak, leidt dat niet sowieso tot een betere en efficiëtere hulpverlening? We werpen de vraag op.

Hoe zorgen we ervoor dat het bandwerk in de thuiszorg verdwijnt?

Vorige maand hadden we Dorien Meulenijzer te gast in Hautekiet. Zij vertelde al meermaals over het bandwerk in de zorgsector.

Hoe kunnen we een kwaliteitsvolle thuiszorg garanderen als er steeds meer mensen bij komen die er een beroep op doen, door de vergrijzing en de filosofie dat ouderen best zo lang mogelijk in hun eigen huis blijven wonen?

Week van de zorg - Eerstelijnszorg in de kijker.

Herbeluister de gesprekken met Geert Van Hijfte (Voorzitter Dag van de Zorg), Bjorn Simons (apotheker), Koen Kas (professor moleculaire oncologie & gezondheids-futuroloog UGent), Leen De Roo (Wijkgezondheidscentrum Botermarkt Ledeberg) en Diego Backaert (thuisverpleegkundige):

Bekijk de foto's van de live-uitzending:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet