Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Afbeelding van het programma: Hautekiet

Hautekiet

"Aandacht voor nieuws is veel kleiner op sociale media"

do 6 okt. - 3:25

Jongeren gaan steeds vaker enkel via sociale media op zoek naar nieuws. Volgens sommigen is dat een goede zaak, omdat ze op die manier met veel actualiteit in contact komen. Anderen geloven dat niet, en vinden dat sociale media zorgen voor een vervlakking van de actua-kennis van jongeren. Hautekiet deed de test.
Nieuws op een smartphone lezen? Een minderheid van de jongeren doet het actief. (Foto: pexels.com)

Vier klassen van het Bernardustechnicum in Oudenaarde kregen de opdracht om de hele dag het nieuws te volgen. Elke klas kreeg een ander medium toegewezen:

  • Sociale media: Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat
  • Krantenwebsites: De Standaard en HLN.be
  • Het radionieuws op Radio 1
  • Het Journaal op één.

Op het einde van de dag kregen de zesdejaars een vragenlijst met tien actuavragen die aan bod kwamen in alle bovenstaande mediakanalen. Op de grafiek hieronder vind je per medium het percentage juiste antwoorden:

Uit onze (toegegeven: eenvoudige en bescheiden) test blijkt dat jongeren die het nieuws enkel via de sociale media volgen minder goed op de hoogte zijn dan hun leeftijdsgenoten die de traditionele media gevolgd hebben.

Professor Anna Van Cauwenberge (Rijksuniversiteit Groningen) is niet verbaasd over de resultaten: "Uit onderzoek weten we dat contact met nieuws veel vluchtiger is via de sociale media, en dat de nadruk er ook veel meer ligt op entertainment. Even door Facebook scrollen is anders dan een halfuur gaan zitten om het tv-journaal te volgen. Er is minder aandacht voor nieuws op sociale media, zeker bij jongeren".

Nieuwsgewoonte

"Het heeft ook te maken met een nieuwsgewoonte", zegt professor Van Cauwenberge.

Veel mensen gaan nog op vaste momenten op zoek naar nieuws, door bijvoorbeeld 's ochtends de krant te lezen en om 19 uur naar Het Journaal te kijken.

"Jongeren hebben de gewoonte absoluut niet. Zij komen meer toevallig in aanraking met het nieuws, als het opduikt in hun Facebook feed bijvoorbeeld."

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet