Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Wereld Vandaag

Kan het Britse parlement de brexit nog tegenhouden?

do 3 nov. - 2:44

Het Britse Hooggerechtshof oordeelt dat niet de Britse regering, maar wel het Britse parlement moet beslissen wanneer het Verenigd Koninkrijk de procedure opstart om uit de Europese Unie te stappen. Welke gevolgen heeft dit voor de brexit?
Kan het Britse parlement de brexit nog tegenhouden?

Kan het Britse parlement de brexit stoppen?

Ja, maar de kans is klein. Een ruime meerderheid van het Britse parlement is tegen de brexit. Volgens de BBC stemden 480 van de 650 parlementsleden tegen de uitstap uit de EU bij het referendum van 23 juni. In theorie zouden zij het inroepen van het inmiddels beroemde artikel 50 kunnen tegenhouden.

Het lijkt echter weinig waarschijnlijk dat het parlement de wil van de meerderheid van de bevolking naast zich zal neerleggen. Vooral voor de parlementsleden van Labour zou dit een groot risico zijn, met name voor die parlementsleden die een kiesdistrict vertegenwoordigen dat vóór de brexit heeft gestemd.

Kan het Britse parlement de brexit vertragen?

Jazeker. Als de Britse parlementsleden het om electorale redenen niet zien zitten om de brexit een halt toe te roepen, kunnen ze desgewenst wel flink op de rem gaan staan.

Volgens sommige Britse waarnemers betekent de beslissing van het Hooggerechtshof dat het parlement in alles het laatste woord krijgt, zowel wat het inroepen van artikel 50 betreft als over elk mogelijk akkoord dat de regering uiteindelijk met Europa uit de brand sleept.

Zowel de BBC als The Independent laat daarom de deur voor nieuwe verkiezingen open. Dat zou premier Theresa May de kans kunnen bieden met een "vers" parlement de brexit-onderhandelingen met Europa te voeren.

Kan het Britse parlement de aard van de brexit wijzigen?

Ook hier is het antwoord ja. Sinds het referendum speelt de vraag of het Verenigd Koninkrijk voor een harde of een zachte brexit zal kiezen.

Dat eerste betekent dat het land niet alleen de Europese Unie verlaat, maar ook de interne markt achter zich laat en tal van andere banden met het continent doorknipt. Een zachte brexit betekent dat het Verenigd Koninkrijk zijn lot wel nog in zekere mate met de EU verbindt, net zoals landen als Zwitserland, Noorwegen en IJsland dat doen.

Als alle beslissingen over de brexit finaal in handen van het parlement komen te liggen, dan lijkt de kans groter dat het voor een zachte brexit kiest en niet voor een harde.

Bron: deredactie.be

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet