Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld van Sofie

Mogen we nog op vakantie gaan?

di 11 jun. - 10:58

Het is 11 juni: de grote vakantie wenkt! 60 jaar geleden gingen de mensen nog amper op reis maar vandaag gaan we skiën in januari, citytrippen in de lente, doen we een lange reis in de zomer en hopen we nog een romantisch weekend in het najaar erbij te kunnen plakken. Op heel korte tijd is reizen de normaalste zaak van de wereld geworden. We maken zelfs travel bucket lists: lijstjes met bestemmingen, die we zeker ooit nog willen gezien hebben.
Amsterdam

Maar voor de plekken die op die bucket list staan is dat niet evident. Zij moeten die massa met de knapzak ontvangen. Venetië bijvoorbeeld ontvangt 25 miljoen toeristen per jaar. In een stad voor 50.000 mensen. Die kreunen daaronder. Zelfde verhaal in Amsterdam. Bijna de helft van de mensen die daar slapen 's nachts, zijn bezoekers. En de stad Brugge wil maatregelen tegen het overaanbod aan bier- en chocoladewinkels.

Radiomaker Stef Visjager woont in het centrum van Amsterdam en is de overlast beu. Ze wil de stad en de toeristen ontvluchten maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Wat zijn de oplossingen? Hou je zo’n trekpleister leefbaar? Toegangsgeld vragen? Airbnb beperken? Bierfietsen verbieden? Bart Neuts, onderzoeker toerisme en economie aan de KU Leuven.

Het begon met een paar prachtige foto's van de hyacinthen die daar in het voorjaar tot bloei komen. Foto's, die dankzij sociale media, enthousiast de wereld rondgestuurd werden. En plots zagen ze in het Hallerbos Japanners en Nieuw-Zeelanders en Spanjaarden en Venezolanen toestromen om dat voorjaarswonder met eigen ogen te kunnen aanschouwen. En zelf ook zo'n foto te kunnen maken natuurlijk voor op hun Instagrampagina.  Brecht Devoldere ging wandelen met Patrick Huvenne van het agentschap Natuur en Bos. Hoe heeft hij het Hallerbos zien veranderen...

Massatoerisme heeft natuurlijk ook een grote ecologische impact.  Vorige week lanceerde Back on track, een Europese actiegroep, een campagne om meer in te zetten op nachttreinen. Om het netwerk uit te breiden, zodat mensen niet meer zo snel voor het vliegtuig zouden kiezen. Kan de trein een waardige vervanger van het vliegtuig zijn binnen Europa? Thierry Van Elslander,  transporteconoom aan de Universiteit Antwerpen.

Door het succes van de HBO-serie Chernobyl, is de gelijknamige rampplek een wat onwaarschijnlijke toeristische trekpleister geworden. Maar al sinds de uitbarsting van de Vesuvius kunnen rampgebieden op veel toeristen rekenen. Ward Bogaert geeft enkele voorbeelden/toeristische tips.

Eén oplossing ligt voor de hand: gewoon thuisblijven! Cartoonist Zaza gaat nooit op reis, hij ziet er de zin niet van in. Lotte De Caluwe zocht hem op in zijn tuin.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet