Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Afbeelding van het programma: Hautekiet

Hautekiet

Slachtoffers seksueel misbruik getuigen massaal: "Gestraft voor iets wat ik nooit mocht ondergaan"

vr 27 jan. - 10:18

De manier waarop voormalig bisschop Roger Vangheluwe reageerde op een van zijn vermoedelijke slachtoffers lokt heel wat reacties uit. Hem wegzetten als "een fantast" rijt duidelijk diepe wonden open bij andere slachtoffers van seksueel misbruik. Zij deelden vanochtend massaal hun verhaal in "Hautekiet" op Radio 1.
Slachtoffers seksueel misbruik getuigen massaal: "Gestraft voor iets wat ik nooit mocht ondergaan"

Roger Vangheluwe kwam afgelopen woensdag weer in het nieuws, toen hij op een confrontatie met een van zijn vermoedelijke slachtoffers alles ontkende. "Dit is een fantast", verklaarde zijn advocaat. "Hij is gesprongen op een golf van beschuldigingen die voor vogels van divers pluimage blijkbaar nogal aantrekkelijk is geweest."

De uitspraken bleven niet onder de radar. Onder meer presentator Chris Dusauchoit en N-VA-politica Valerie Van Peel kwamen de afgelopen dagen naar buiten als slachtoffer van seksueel misbruik. Het Radio 1-programma "Hautekiet" ging door op het onderwerp en kreeg massaal veel reacties binnen van slachtoffers. Het geplande halfuur over het onderwerp werd daardoor al snel een volledig uur. 

Liefde ken ik niet

Tony Wolf is een zestiger en praatte pas vorige week voor het eerst over het seksueel misbruik waar hij meer dan vijftig jaar geleden het slachtoffer van was. "De schaamte heeft mij tegengehouden. Ik ben gestraft voor iets wat ik nooit had mogen ondergaan."

"Heel je leven wordt van je afgenomen. Ik heb me altijd op mijn werk gestort. Altijd vooruit gekeken, nooit achteruit. Ik had weinig sociale contacten of vrienden. En dan word je zestig. Je stopt met werken en kijkt achterom. Daar staat plots de Mount Everest, emotioneel gezien. Liefde is iets wat ik niet ken. Ik heb daar al heel mijn leven schrik van."

Relaties lopen steeds fataal af

Een andere 67-jarige man - die anoniem wil blijven - heeft ook lang gezwegen over wat hem is overkomen. Pas in 2001, naar aanleiding van de zaak-Dutroux, praatte hij over wat hem in zijn tienerjaren is overkomen. "De enige tegen wie ik het heb gezegd is mijn zus. Aan haar heb ik gevraagd om het tegen mijn broer te zeggen, want dat durfde ik niet. Gelukkig heb ik een goede familie, die er goed op heeft gereageerd."

"Tot op vandaag speelt dit mee in elke beslissing die ik neem. Ik heb enkele relaties gehad, maar het is iets wat voor mij heel moeilijk blijkt. Het loopt steeds fataal af. En daar zit je dan, alleen."

Ik weet de naam van de dader niet meer

Tom De Clerck is zo'n veertien jaar geleden slachtoffer geworden van seksueel misbruik. "Behalve aan mijn levenspartner heb ik het nooit aan iemand gezegd. Ik zag er het nut niet van in om er mensen mee lastig te vallen, om het zo te zeggen. Ik weet de naam van de dader zelfs niet meer, hoewel het ging om mijn schaakleraar, waar ik dus wel geregeld naartoe ging. Ik heb niet het gevoel dat het mijn leven heeft beïnvloed."

Zeer angstige puberteit

An getuigt ook in het programma over feiten van vijftig jaar geleden. "Ik heb een zeer angstige puberteit gehad. Ik kon maar moeilijk omgaan met jongens, ik was altijd bang", zegt ze emotioneel. 

"Ik heb het op mijn 23e proberen vertellen aan mijn moeder. De dader was toen al overleden en van de doden mocht er niets anders dan goeds worden gezegd. Daardoor heb ik altijd alles voor mij gehouden. Het is pas toen de verhalen uit de kerk naar buiten kwamen dat ik er over ben beginnen praten. Toen merkte ik dat er nog mensen in mijn omgeving waren die zoiets hebben meegemaakt en er ook nooit over durfden te vertellen."

Ben hem gaan confronteren

Een andere man - die ook anoniem wenst te blijven - is veertien jaar lang misbruikt door de man van een leerkracht van een lagere school. "Later ben ik er naartoe gegaan om de man te confronteren", zegt hij. "Hij wist niet wat er gebeurde, zakte ineen en schaamde zich. Zijn vrouw wist er niets van en hij had niet verwacht mij ooit nog terug te zien. Al is het iets wat ik de rest van mijn leven zal moeten meedragen."

Het valt niet te verwerken

Grace werd vanaf haar 7e misbruikt. Pas op haar 29e kon ze er over praten. "Ik had een zelfmoordpoging ondernomen en toen besefte ik dat ik mijn leven in handen moest nemen. Ik heb het contact met mijn dader - die zich in de familie bevond - verbroken."

"De woorden van de advocaat van Vangheluwe waren confronterend voor mij omdat ze bijna letterlijk dezelfden waren als wat mijn dader zei. Ik was gek, ziek en nam medicatie, klonk het. Ik doe mijn best om het een plaats te geven, maar het is iets wat niet te verwerken valt."

Wie wil praten over seksueel misbruik kan altijd terecht bij 1712, een nummer voor vragen bij geweld.

Bron: deredactie.be

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet