Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Thyssen pleit voor evaluatie Europese begrotingsregels

vr 2 sep. - 4:30

Eurocommissaris voor Werk en Sociale Zaken Marianne Thyssen pleit tegen de achtergrond van de sluiting van de Caterpillar-fabriek in Gosselies voor een evaluatie van de Europese begrotingsregels. Ze vindt het aangewezen om te bekijken of regeringen extra ruimte kunnen krijgen om te investeren. Al moet "de deur niet opengezet worden".
Thyssen pleit voor evaluatie Europese begrotingsregels (foto ©Belga)
De sluiting van Caterpillar is "een zware klap voor de regio", erkent de Belgische eurocommissaris. "Ook voor ons was het een koude douche", zei ze in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Helemaal onverwacht komt de beslissing echter niet. "We weten dat er problemen waren, dit was al jaren bezig." Europa maakte in 2015 en 2016 al 3 miljoen euro vrij om eerder ontslagen werknemers te begeleiden in de zoektocht naar een nieuwe job.

De sluiting van Caterpillar is "een zware klap voor de regio"

— Eurocommissaris Marianne Thyssen

Thyssen neemt aan dat de Belgische overheden ook nu een aanvraag voor steun uit het Europese globaliseringsfonds zullen indienen. "Ik zal er dan alles aan doen om die procedure zo snel mogelijk op te starten om de regio te ondersteunen." Met het Europese geld moeten de ontslagen werknemers zo snel mogelijk weer op weg geholpen worden om een nieuwe baan te vinden.

 

Meer investeringen nodig

Intussen weerklinkt vooral vanuit het zuiden van Europa de roep om de overheden meer ruimte te geven om te investeren en het fragiele economische herstel te ondersteunen. Thyssen blijft niet doof voor die pleidooien.

Zo pleit ze er voor om de Europese begrotingsregels te evalueren (een begrotingstekort mag niet hoger zijn dan 3 procent van het bnp en de schuld niet hoger dan 60 procent, red.). "De sluiting van Caterpillar aan de Europese begrotingsregels koppelen, zou te kort door de bocht zijn, maar het is duidelijk dat er meer investeringen nodig zijn in Europa."

"We hebben daar als Europese Commissie ons werk van gemaakt via de lancering van het Europese investeringsfonds, maar er is meer nodig. Ook overheden moeten kunnen investeren en die botsen soms op die begrotingsregels. En de vraag is of het die begrotingsregels zijn die de echte hinderpaal zijn of er iets anders is dat verkeerd loopt."

Evalueren, maar deur niet openzetten

Thyssen benadrukt dat het een persoonlijk standpunt is. Of er daadwerkelijk ook iets zal veranderen? "Mijn collega's weten hoe ik daarover denk, we kijken wel verder hoe daar mee wordt omgegaan", klinkt het ietwat vaag.

Ze wijst er ook op dat het sowieso niet de bedoeling is om "de deur open te zetten" en de strenge regels zomaar los te laten en regeringen opnieuw schulden te laten maken, "want de schuld doorschuiven naar de volgende generaties, zou totaal verkeerd zijn". Die schuldgraad blijft een groot probleem en de vergrijzing gaat de lidstaten veel geld kosten. We moeten dus voorzichtig blijven, geeft ze aan.

"Het is niet de bedoeling om de gestrengheid te verlaten, maar we kunnen de regels wel eens ten gronde bekijken om te zien of er toch niet iets meer ruimte kan zijn om overheidsinvesteringen te bevorderen op het ogenblik dat de rente laag is."

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet