Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Universiteit Cambridge ontwikkelt 'vaccin' tegen fakenews

wo 25 jan. - 1:38

Onderzoekers van de universiteit van Cambridge ontwikkelden een 'vaccin' om mensen immuun te maken tegen het probleem van fake news.
Universiteit Cambridge ontwikkelt 'vaccin' tegen fakenews

De valse berichten over het feit dat de paus Donald Trump zou steunen of over Hillary Clinton die wapens zou verkocht hebben aan IS, werden massaal gedeeld door miljoenen social media-gebruikers tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Er wordt zelf gemopperd dat fake news Donald Trump de presidentschap zou opgeleverd hebben. “Zo ver zou ik niet gaan,” zegt Sander van der Linden van de universiteit van Cambridge, “maar fake news laat een indruk na op mensen en beïnvloedt hun keuzes."

Conditioneringsgesprek

De onderzoekers van de Britse universiteit van Cambridge zijn ervan overtuigd dat ze -let op: metafoor -een vaccin ontwikkelden om mensen resistent te maken tegen misinformatie. “Door mensen in kleine dosis bloot te stellen aan misinformatie,” legt van der Linden uit, “helpen we ze om beter te reageren tegen grote hoeveelheden ervan. Net zoals een echte vaccin.” In het geval van fakenews gaat het niet om een spuitje, maar via een conditioneringsgesprek. 

Klimaatverandering

In het onderzoek werden 2000 Amerikanen geconfronteerd met bekende feiten ('97 procent van de klimaatwetenschappers zijn het erover eens dat de opwarming van de aarde wordt veroorzaakt door de mens') en mythes die zich voordoen als feiten (‘'31.000 Amerikaanse wetenschappers hebben een petitie getekend die stelt dat de klimaatverandering niet veroorzaakt is door de mens’) over klimaatverandering. "De onderzoekspersonen kregen onmiddelijk argumenten mee om die valse feiten te weerleggen, waardoor ze kritischer werden."

Op die manier hoopt van der Linden dat mensen zullen anticiperen op fake news en dat mensen feitelijke argumenten met elkaar zullen delen. “Vergelijk het met een antivirus die zich verspreid in de gemeenschap zodat de hele gemeenschap meer resistent wordt.”

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet