"We moeten improviseren om een maaltijd op tafel te zetten"

24 augustus 2016
Het gebeurt regelmatig dat familie voedsel meeneemt voor de oudere, maar dat is niet de bedoeling."
De kwaliteit van de maaltijden in Vlaamse rusthuizen is bedroevend laag, dat klagen verscheidene Vlaamse koks aan. Chef Andy Verroeye is er daar één van.

3 euro per dag

3 euro per dag, dat is het budget. Daar drie maaltijden mee bereiden is erg weinig. Chefs moeten dus creatief zijn, zegt Andy Verroeye. Volgens hem moet er op regeringsniveau gewerkt worden om dit budget te verhogen: 

"Ook de directie staat met de rug tegen de muur. Daarom moet de regering een kat een kat noemen en het probleem echt aankaarten. Dit kan gewoon niet."

Dit kan gewoon niet

"Niet alleen die dagprijs is het probleem. Ik kan morgen 5 of 6 euro krijgen om een maaltijd te voorzien, maar als er dan geen personeel meer is om maaltijden te bereiden, staan we even ver."

"Als je maaltijd niet lekker is, eet je ze niet op"

Of ze reacties krijgen van de rusthuisbewoners zelf?

"Als je maaltijd niet lekker is, dan eet je ze niet op. Zo kom je natuurlijk automatisch in een verhaal van ondervoeding terecht. Het gebeurt dan ook regelmatig dat familie voedsel meeneemt voor de oudere, maar dat is niet de bedoeling."

Beluister het hele interview:

Chef Andy Verroeye over eten in rusthuizen