Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Touché

"We moeten onze emoties leren voelen, benoemen en uiten om een warme maatschappij te worden"

zo 29 jan. - 2:42

De zoon van Jan Toye, Christophe, stapte 13 jaar geleden op 21-jarige leeftijd uit het leven. Hij wou alles begrijpen van de wereld en kon niet tegen onrecht. Jan Toye zette deze negatieve ervaring om in iets positief en wil de wereld warmer maken: "We moeten het voortraject van suïcide beter begrijpen."
Jan Toye

Jan probeerde te begrijpen wat er in het hoofd van zijn zoon is omgegaan. Hij verdiepte zich in de boekenkast van zijn zoon, sprak met zijn vrienden en richtte met die inzichten het fonds GavoorGeluk op. “Die onmacht die we zelf ervaren probeer je om te buigen tot iets positief. De inzichten die mijn zoon mij gegeven heeft, daar probeer ik iets mee te doen. Ik heb het gevoel dat ik nu samen met hem op stap ben op iets te doen voor andere jongeren en kinderen in Vlaanderen, om hen een veiliger en meer begripvolle omgeving te geven waar ze wel zichzelf kunnen zijn en zin vinden in het leven. Dat is een hele opgave waar we nog veel werk hebben in ons onderwijs, ons ouderschap, onze maatschappij om de jeugd te leiden naar een eigen individuele droom.”

"We proberen dat te bundelen in een groot syntheseproject Warme Steden om met alle lokale actoren samen na te denken over de grootste behoeften van de jeugd." De 5 steden die als pilootsteden gelden zijn Brugge, Gent, Leuven, Turnhout en Genk. “De kern is om de omgeving van de jeugd meer aandacht te laten besteden aan emoties, emotionele expressievaardigheid en het delen ervan en dat moet ons verbinden. In al die steden is naar voor gekomen dat er een grotere behoefte is voor meer vorming in sociale en emotionele vaardigheden. De jeugd wil ook meer betrokken worden bij het beleid en het taboe moet doorbroken worden. Emotionaliteit moeten we bespreekbaar maken.”

Het project krijgt de mascotte Warme William. Hij moet je uitnodigen om over je diepste emoties te praten. "De naam William staat etymologisch voor de ultieme beschermer. We hebben hem als een dikke knuffelbeer op een bank gezet, je kan er gaan naast zitten en over je emoties praten. Ik hoop dat Warme William een merk wordt zoals BOB in het rijden zonder alcohol. Dat Warme William alle taboes doorbreekt en de mensen aanzet om te doen wat ze moeten doen: over emoties praten."

Heb je vragen over zelfdoding? Dan kan je terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet