Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

"Zieke werknemers langer betalen is geen oplossing voor ziekteverzuim"

vr 23 sep. - 5:36

'Werkgevers moeten gedurende een langere periode dan nu het loon van een zieke werknemer betalen, om die werknemer dan sneller weer (deeltijds) aan het werk te krijgen.' Dat is een van de aanbevelingen van de Groep van 10 die heeft nagedacht over het thema 'Patiënt zonder paperassen'. Kris De Meester, adviseur bij het Verbond voor Belgische Ondernemingen (VBO) heeft zijn twijfels. "Wij pleiten ervoor dat werknemer en werkgever sneller en meer in dialoog gaan."
"Dialoog is belangrijk om zieke werknemers sneller opnieuw aan het werk te helpen", zegt Kris De Meester

De Groep van 10 liet zich inspireren door het Nederlandse systeem. "In Nederland wordt het loon van zieke werknemers gedurende twee jaar doorbetaald door de werkgever", zegt Leo Hartveld van FNV (Feratie Nederlandse Vakbeweging), de grootste vakbond in Nederland.

"Dankzij de maatregel is het ziekteverzuim gedaald tot 3%. Het totaalresultaat is dat mensen sneller opnieuw aan de slag gaan. En natuurlijk is er soms misbruik, maar dat wordt opgevolgd."

"Wij vinden het geen goed idee om ook in België het loon van zieke werknemers twee jaar door te betalen", zegt Kris De Meester.

Het Nederlandse en Belgische systeem zijn totaal verschillend. Het is zelfs geen appelen met peren vergelijken, maar appelen met bloemkolen.

"Om te beginnen zijn er in België meer mechanismen die zieke werknemers financieel ondersteunen. En arbeidsbegeleiding is in Nederland gefocust op het voorkomen van ziekteverzuim, in België focussen we op preventie."

Minder tewerkstelling

De maatregel zou er ook voor kunnen zorgen dat bedrijven minder personeel gaan aannemen, zegt De Meester. "Vooral kleinere bedrijven zullen langer wachten om iemand aan te nemen, omdat de vrees altijd zal zijn dat de werknemer bij ziekte twee jaar betaald moet worden."

De maatregelen gaat ook in tegen de doelstelling van inclusiviteit op de werkvloer, want beuwst of onbewust ga je op gezondheid selecteren.

Het blijft moeilijk omdat het botst met een aantal andere doelstellingen, onder meer tewerkstelling. we zien dat dit een rem is op tewerkstelling, omdat kleine bedrijven langer wachten om iemand extra aan te nemen. doelstelling van inclusitiveit komt in het gedrag, want gewild of ongewild ga je op gezondheid selecteren.

Ondanks alle bezwaren is het natuurlijk wel een feit dat het ziekteverzuim in Nederland lager ligt dan in België. "Dat klopt, maar in Noorwegen worden zieke werknemers maar 16 dagen betaald en daar ligt het ziekteverzuim nog lager dan in Nederland."

Bekijk het volledige gesprek met Kris De Meester van het VBO:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet