Zuurdesemtoast met haring en eend - Julie Baekelandt (C-Jules in Zottegem)

12 januari 2017
Julie Baekelandt werd 'Lady chef of the year' in 2016. Het is een titel die jaarlijks wordt uitgereikt aan een vrouwelijke chef die staat voor kwaliteit, creativiteit en vrouwelijke finesse in de keuken.

Benodigdheden voor 4 pers.:

  • 1 gerookte haring
  • 1 zuurdesembrood
  • 2 radijzen
  • 1 potje zure room
  • 1\2 komkommer
  • 2 dooiers
  • 1 eetlepel modsterd
  • 1 eetlepel azijn
  • 5 dl maisolie
  • 1\2 l melk
  • 1 blik zwarte ontpitte olijven
  • 1 botje pijpajuin
  • 1 granny smith
  • 1 citroen
  • peper & zout
  • 4 bloemetjes


Werkwijze:

  • Fileer de haring en snij hem in blokjes
  • Snij fijne toasten van zuurdesembrood, besprenkel ze met olifolie en bak die af in een oven op 180° gedurende 5 minuten
  • Snij de radijzsjes in fijne plakjes
  • Kruid de zure room af met peper en zout
  • Snij de komkommer in heel fijne blokjes
  • Snij de granny smith ook in heel fijne blokjes en besprenkel ze met limoensap om het bruin worden te verhinderen
  • Maak een mayonaise: dooiers/mosterd/azijn vermengen en opmonteren met de maisolie, op smaak brengen met peper en zout
  • Doe de graten van de haring in de melk /opkoken/afzetten en deze 10 min laten trekken/doorzeven
  • Droog de olijven gedurende 1u op 100° in de oven, als deze mooi droog en krokant aanvoelen, hak deze dan fijn
  • Snij de pijpajuin fijn
  • Schik alles mooi op de toast
Julie Baekelandt