Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

1 aangifte per week voor verkrachting met drugs: “Hoogstwaarschijnlijk een onderschatting”

wo 2 mrt. - 6:16

Bijna elke week wordt bij de politie een aangifte gedaan van een verkrachting waarbij de dader drugs toediende aan het slachtoffer. Dat blijkt uit cijfers die de redactie van 'Pano' opvroeg. In 2020 werden in totaal 49 zo’n aangiftes gedaan in België. Hoogstwaarschijnlijk gaat het om een onderschatting. Reportagemaker Liesbeth Indeherberge vertelt hun verhalen.
1 aangifte per week voor verkrachting met drugs: “Hoogstwaarschijnlijk een onderschatting”

Beluister het gesprek met Liesbeth Indeherberge in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Bijna onzichtbaar. Smaakloos. Binnen een halve dag uit je bloed en urine. Verkrachtingsdrugs komen sinds een half jaar uitgebreid in de media, na getuigenissen over verkrachtingen door een barman in Elsene, in Brussel. Groepen als Balance ton Bar (vooral Brussel), Meldet (vooral Gent) en talloze betogingen houden de feiten in het publieke debat.

'Pano' deed navraag bij de politie. Die kan bij een aangifte aanduiden wanneer er alcohol, drugs, geneesmiddelen of meerdere hiervan werden toegediend door de dader.

1 slachtoffer per week

Elk jaar zijn er in België zo’n 50 aangiftes van verkrachtingen waarbij het slachtoffer werd gedrogeerd door de dader. Dat is bijna één slachtoffer per week. Ook in het eerste semester van 2021 (de laatst beschikbare cijfers) werden 27 aangiftes gedaan voor verkrachtingen waarbij drugs in het spel waren. "Het dark number, de slachtoffers die nooit een aangifte doen, ligt zeer hoog", zegt reportagemaker Liesbeth Indeherberge.

Hoogstwaarschijnlijk gaat het om een onderschatting, zegt ook de politie zelf. Dat komt omdat de politie de “modus operandi” van een verkrachting (zoals een verkrachting met drugs) niet verplicht moet invullen. Elk jaar worden in totaal ongeveer 4000 verkrachtingen aangegeven bij de politie, zonder aanrandingen mee te rekenen. Om verschillende redenen zetten de meeste slachtoffers echter die stap niet, of pas een tijd na de feiten.

Om verschillende redenen zetten de meeste slachtoffers echter die stap niet, of pas een tijd na de feiten

Spiking

In 'Pano' getuigen vanavond verschillende vrouwen die hebben ervaren hoe ze werden gedrogeerd op een feestje en daarna zijn verkracht. De meesten onder hen vermoeden dat er iets in hun drankje werd gedaan, waarna ze urenlang en soms meer dan een halve dag out waren.

'Drink spiking', waarbij drugs in een drankje worden gedaan, wordt niet als dusdanig genoteerd in de processen-verbaal van de politie. Het zijn bovendien zaken die moeilijk te bewijzen zijn. Stoffen als GHB  - voluit "gamma-hydroxy-boterzuur, vaak foutief "vloeibare xtc" genoemd - verdwijnen namelijk snel uit het bloed en uit de urine.

Bewijs

Die bewijslast zal ook in de toekomst het grootste struikelblok blijven, al zijn er wel een paar verstrengingen in de maak. Als een slachtoffer onder invloed is van drugs of alcohol, geldt dat in het strafrecht nu als een verzwarende omstandigheid. Of de verkrachter ook degene is die de drugs toedient, speelt vandaag nog geen rol.

In het nieuwe seksueel strafrecht, dat volgende week in het federaal parlement wordt gestemd, zal dat veranderen. Ook de straffen voor verkrachting zouden verstrengen. Voor spiking riskeert een dader in het nieuwe seksueel strafrecht 15 jaar.

Beluister het gesprek met Liesbeth Indeherberge in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet