1 extra boom per Vlaming en 4 keer meer elektrische laadpalen: minister Somers komt met eigen klimaatdoelen

4 maart 2020
© David Vig (via Unsplash.com)
Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers lanceert een aantal klimaatdoelstellingen voor de steden en gemeenten. Somers wil o.a. de burgemeesters aanzetten om één boom per Vlaming te planten. De doelstellingen zijn op een aantal vlakken ambitieuzer dan het Vlaamse plan van Minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA). Maar volgens minister Somers komen ze er in overleg en met wederzijdse steun.

Eind vorig jaar kwam de Vlaamse regering met een klimaatplan dat de Europese doelstelling niét haalde. Europa wil de CO2-uitstoot met 35 procent verminderen, maar Vlaanderen gaat voor 32,8 procent. Vlaams minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) en co hopen dat het tekort zal opgevangen worden door technologische innovatie. Maar er kwam behoorlijk wat kritiek op het akkoord. In vergelijking met Brussel en Wallonië, die een vermindering van de CO2-uitstoot van 40% vooropstelt, maakte Vlaanderen geen al te goede beurt.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) komt nu met eigen klimaatdoelstellingen, die voor een deel ambitieuzer zijn dan de Vlaamse maatregelen. Naar eigen zeggen gebeurde dat helemaal in overleg met Minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA). "Als enkele gemeenten nu méér bomen willen planten, dan doen we meer. Door elkaar aan te moedigen en complentair te werken, gaan we de Vlaamse doelstellingen halen", zegt Somers.

Minister Demir werkt hard aan de CO2-vermindering van 35%. Maar sommige besturen zeggen dat ze verder willen gaan. Dat kunnen we enkel toejuichen.

Somers hoopt dat hij de burgemeesters kan aanzetten om zéker het Vlaamse doel te halen, en misschien de CO2-uitstoot wél met 40 procent te verminderen. "Vlaanderen heeft nu maatregelen voor 32,6%. Minister Demir werkt daar hard aan. En Vlaanderen heeft ook de ambitie om naar 35% te gaan. Maar sommige besturen zeggen dat ze verder willen gaan, tot 40%. Dat kunnen we alleen maar toejuichen", zegt Somers. Een kleine 90 burgemeesters lieten inderdaad in het zogenoemde 'Convenant of Mayors' - een overeenkomst tussen 10.000 Europese burgemeesters om de CO2-uitstoot te verlagen - optekenen dat ze naar een vermindering van 40% streven.

Bomen, hagen en laadpalen

Minister van Binnenlands Bestuur Somers hoopt de Vlaamse burgemeesters tot actie aan te zetten door heel concrete doelstellingen voor te stellen. Zo wil hij inzetten op deelmobiliteit. "Eén deelwagen kan 4 tot 10 wagens uit de markt halen. En vaak zijn de wagens nog ecologisch ook", zegt Somers. De minister wil ook streven naar 1 extra boom per Vlaming tegen 2030. Dat zijn 6,6 miljoen bomen, een kwart meer dan wat Vlaanderen nu vooropstelt. "Als we alle gemeenten kunnen overtuigen, dan halen we die extra 6,6 miljoen bomen. En dan doen we inderdaad bovenop het ambitieuze Vlaamse plan om 10.000 hectare bos te realiseren, nog iets extra. Op die manier willen we samenwerken. Zo kunnen we de klimaatdoelstellingen realiseren", zegt de minister. Daarnaast vraagt hij ook om per inwoner een halve meter haag te planten.

De minister wil ook het aantal elektrische laadpalen in het straatbeeld drastisch vermeerderen. Hij streeft naar 1 laadpunt voor 200 Vlamingen, een viervoudiging van wat Vlaanderen liet optekenen in het klimaatplan. Er moeten ook extra woonrenovaties komen, vindt de minister. Vlaanderen wil nu jaarlijks 2,5 procent van de woningen renoveren. Somers gaat voor 1 procent extra. De klimaatdoelstellingen zijn voor alle duidelijkheid vriendelijke suggesties, maar geen verplichtingen.

1 miljoen

Hoeveel moet dat kosten? Ministers Somers zegt dat hij 1 miljoen euro voorziet in eigen portefeuille om de burgemeesters een duw in de goede richting te geven. Dat geld is vooral voorzien voor de zogenoemde 'Klimaattafels', ontmoetingsplekken waar men kan bekijken wat er in de buurt extra gedaan kan worden voor het klimaat.

Maar de minister verwacht ook dat de steden en gemeenten zélf een aanzienlijk deel van hun budget zullen aanwenden, ook al hebben ze het soms financieel moeilijk. "Samen krijgen ze bijna 20 miljard euro. Geen enkele Vlaamse regering heeft zoveel budget voor de lokale besturen voorzien", zegt Somers. Daarnaast komt er ook nog geld aan van het Klimaatfonds. Hoeveel is nog niet zeker, daar wordt nog over onderhandeld.

Volgens de minister zijn er ook "slimme oplossingen". Lees: maatregelen die géén geld kosten. "Een lokaal bestuur kan z'n bouwreglement aanpassen en soepeler worden. Bijvoorbeeld kan het zeggen: als je je woning beter isoleert, dan kan je een verdieping extra bouwen. Dat kost geen geld", aldus Somers.

Beluister het gesprek met Bart Somers via Radio 1 Select (Je hoort er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: