1 jaar lockdown: "Als het voorbij is, gaan we het met de virologen vieren in een slecht verluchte jazzclub"

10 maart 2021
© Nicolas Maeterlinck (Belga)
Ja, ze is bang geweest dit jaar. Dat geeft Erika Vlieghe volmondig toe in een terugblik op 1 jaar lockdown in 'De Wereld Vandaag'. Maar ze houdt ook positieve herinneringen over aan 2020. De vriendschap en de innige werkcontacten tussen alle virologen en experts bijvoorbeeld. En als dit allemaal voorbij is, zit een avondje uit in een slecht verluchte jazzclub er zeker in!

"Ik was bang"

Hoe Erika Vlieghe het afgelopen jaar beleefd heeft? "Het was een vreemd jaar, ik heb weinig tijd gehad om stil te staan" zegt ze in 'De Wereld Vandaag'. "Op 31 december zag ik een vriendin iets posten over China. Toen was ik gealerteerd, niet gealarmeerd. Een paar dagen later waren we bezig met de Argentijnse hemorragische koorts en dat is naadloos overgegaan in COVID."

"We zijn vaak de dans ontsprongen in Europa, denk maar aan SARS, MERS of Ebola. Dat heeft de valse indruk gegeven dat we in Europa onaantastbaar zijn. Quod non dus. Begin maart dacht ik: 'Er komt een tornado op ons af.' Je ziet het komen, je weet alleen niet hoe erg het gaat zijn. Ik was bang."

"Niet alleen bagger"

En die angst is er nu eigenlijk nog: "We zijn nog permanent ongerust, moeten permanent babysitten op de cijfers. Het gevaar is niet weg."

Toch houdt ze ook positieve dingen over aan het voorbije jaar. "Ik denk spontaan aan de kameraderie en de innige werkcontacten tussen heel veel van die experts/virologen. Dat is echt heel fijn" 

"Er wordt heel veel gefocust op de bagger die we over ons heen krijgen, maar er zijn vele malen meer positieve reacties die we krijgen. Mensen die ons vertellen dat ze ze meedoen en voortdoen. Ze zeggen me: 'we gaan ermee door, zolang jij ermee doorgaat.'"

Jazzclub

En wat na de coronacrisis? "Als het voorbij is, gaan we het met de virologen vieren in een slecht verluchte jazzclub", zegt Vlieghe.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke liet alvast weten dat hij mee wil.

Beluister het gesprek met Erika Vlieghe en Frank Vandenbroucke in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: