1 jaar lockdown: "Twee maanden na mijn besmetting, is meer dan 500 meter wandelen nog altijd moeilijk"

12 maart 2021
Deze week is het exact een jaar geleden dat het coronavirus ons leven overhoop gooide. In 'De Wereld Vandaag' praten we met enkele coronapatiënten die maanden later nog altijd klachten hebben. Joceline, Annick en Sofie vertellen hun verhaal.

Bijna 800.000 mensen testten positief op corona in ons land. Velen zijn dat virus goed doorgekomen, maar dat is zeker niet voor iedereen het geval. Joceline raakte meer dan waarschijnlijk besmet op school, waar ze lesgeeft. "Ik voelde de koorts opkomen en in anderhalf uur tijd voelde ik me plots slecht, terwijl het de rest van de week goed was gegaan." Joceline dacht onmiddellijk aan corona, ondanks dat ze al die tijd voorzichtig was geweest.

Op poep de trap af

"Het eerste was die koorts en extreme hoofdpijn, daarna kwam er pijn in je spieren en hoesten", vertelt ze. "De eerste 8 tot 10 dagen lag ik in bed en kon ik er niet uit. Ik moest op mijn poep de trap op en af", gaat ze verder. Hoewel de koorts niet zo lang heeft aangehouden, bleef Joceline last hebben van symptomen en werd er zelfs even getwijfeld over een ziekenhuisopname.

Gevolgen

Tot vandaag heeft Joceline nog last van de gevolgen van covid. Haar lichaam houdt vocht op moet daarvoor nog steeds drie keer per week kinesitherapie volgen en ze heeft wekelijks baxters met vitamienen nodig. "Aan mijn buitenkant zie je niets, tenzij ik ga wandelen", vertelt ze. "De eerste vijfhonderd meter lukt wel, maar daarna gaat de rechterkant van mijn lichaam in kramp en geraak ik niet meer vooruit."

Schuldgevoel

Ook psychologisch is haar besmetting een harde dobber. "Je voelt je een stuk gefaald", vertelt ze. "Ik heb het proberen goed doen, maar blijkbaar niet goed genoeg. Er zijn zoveel besmettingen geweest in de school dat die zelfs gesloten moest worden. Collega's zeggen dan wel dat ik me niet schuldig moet voelen, maar dat doe ik wel."

Ook Annick en Sofie vertelden hun verhaal. Beluister alles via Radio 1 Select

Lees ook: