"1 op 4 vrouwen kijkt negatief terug op bevalling eerste kind"

21 maart 2016
Een bevalling is een heftige gebeurtenis, sowieso. Maar voor sommige vrouwen is het echt een traumatische gebeurtenis, waar ze met een negatief gevoel op terugkijken. Nochtans durven ze daar niet altijd voor uitkomen, want ' je hebt er toch een prachtige baby voor teruggekregen'?

Jolien is zo'n vrouw die zich niet zo geweldig voelde na de bevalling. Zeven maanden geleden beviel ze van een dochter. De weken daarna zat ze niét op de roze wolk. Luister naar het verhaal van Jolien

De Nederlandse Diana Koster is verloskundige en 'vrouwencoach'. Zij verzamelde heel wat getuigenissen van vrouwen die met zulke negatieve gevoelens zitten, in haar boek 'Perfecte bevallingen bestaan niet' (Lannoo, 2016). Dat wordt vanavond voorgesteld in het AZ Groeninge in Kortrijk. 

Het gaat niét om een depressie, maar om een posttraumatisch stresssyndroom. De bevalling kan immers een (klein) trauma opleveren. Als je dat niet op een goede manier gaat verwerken, kunnen er problemen ontstaan.

Hoe ga je met die negatieve gevoelens om? 

Wees open over wat je voelt, zegt Diana Koster. "Door je verhaal steeds te vertellen aan mensen, kan je je bevalling op een goede manier gaan verwerken." 

Ook belangrijk is om je verhaal even te vertellen aan de zorgverleners die bij de bevalling aanwezig waren. "Stel gerust vragen om alles helder te krijgen." 

 

Een bevalling begint leuk, maar eindigt opeens dramatisch. Sommige vrouwen voelen zich meer 'overvallen' dan 'bevallen'. 

 

Meer info over Diana Koster kan je lezen op www.dianakoster.nl

Wil je ook naar de boekvoorstelling, vanavond in het AZ Groeninge in Kortrijk? Meer info via Uitgeverij Lannoo.