1 op 5 mensen heeft last van voetschimmels

14 augustus 2019
1 op 5 mensen heeft last van voetschimmels. Maar hoe zorg je ervoor dat jij niet één van die vijf mensen wordt? Katrien Lagrou hoofd van het Laboratorium Klinische Bacteriologie en Mycologie aan de KU Leuven bundelde enkele tips in #weetikveel.

1. Droog je voeten goed af na het zwemmen

Voetschimmel krijg je vooral als je dikwijls en veel gaat zwemmen. “We rapen de schimmel op door in contact te komen met de sporen die daar liggen. Vervolgens groeit die in het oppervlakkige laagje van de huid en zorgt de schimmel ervoor dat de huid kloven gaat vormen”, aldus Lagrou.

“Soms heb je minder last van de schimmel, en dat is de reden waarom mensen er vaak lang mee rondlopen en anderen besmetten”, gaat ze verder. Droog je voeten dus goed af na het zwemmen.

2. Draag open schoenen

Probeer wanneer het kan open schoenen te dragen. Wie een hele zomer op slippers of sandalen rondloopt zal veel minder last hebben van schimmels en infecties.

3. Vermijd ‘athlete’s foot’

Schimmels houden over het algemeen van vocht en warmte. Sportschoenen zijn dus een ideale omgeving. Zorg voor voldoende ventilerend schoeisel en laat je schoenen goed drogen na het sporten.

Beluister het volledige gesprek:

Lees ook:

Radio 1 Select