1 op 5 van de groenten en fruit besmet met hormoonverstorende middelen

11 december 2019
Groenten en fruit zijn gezond en lekker. Toch letten we beter op, want ongeveer 1 op 5 van de producten zijn besmet met hormoonverstorende middelen, meldt het Nederlandse dagblad 'Trouw'.

Het Nederlandse dagblad Trouw pakt uit met verontrustende cijfers over gevaarlijke stoffen op groenten en fruit in winkels. Bijna 1 op 5 zou besmet zijn met resten van hormoonverstorende pesticiden.

“De politiek bepaalt dat die stoffen eigenlijk verboden moeten worden en dat het gevaarlijk is als mensen eraan blootgesteld worden, maar toch vinden we ze nog steeds op ons voedsel”, zegt Hans Muilerman van PAC in Nieuwe Feiten.

Kruiden zijn de grootste slachtoffers, daar is 1 op 3 besmet

Kruiden zijn de grootste slachtoffers, daar is 1 op 3 besmet. Erna komen groenten, en dan fruit.

Hoe schadelijk zijn die stoffen?

“De stoffen ontregelen het hormoonstelsel, en dat is heel ernstig omdat dat het lichaam kan ontregelen”, gaat Muilerman verder. “Borstkanker en prostaatkanker komen heel vaak voor in de samenleving, en het kan niet anders dan dat synthetische hormonen daarvoor verantwoordelijk zijn”, gaat hij verder.

Kan je ze eraf wassen?

“Wassen heeft niet echt zin, schillen helpt al wat meer. Maar de producten waar de stoffen het meest op zitten zijn bijvoorbeeld nectarines, perziken en druiven, en die schil je niet”, aldus Muilerman.

Waar komen ze vandaan?

“De meeste hormoonverstorende stoffen zitten voornamelijk op exotische producten zoals ramboetans of papaya’s uit de Dominicaanse republiek, maar ook op perziken, nectarines en druiven uit Spanje of kersen uit onze regio”.

Volgens Muilerman heeft België dan ook een heel intensieve landbouw, waar veel bestrijdingsmiddelen aan te pas komen. “De beestjes en het onkruid worden steeds meer resistent, dus moet er ook steeds meer gif en nieuwe cocktails van gif gebruikt worden”.

Is er dan geen controle?

“Er is wel controle, maar de regelgeving loopt achter. Er zijn nog toegelaten waarden voor deze stoffen, terwijl dat niet zou moeten. De politiek is langzaam om de stoffen te verbieden”.

“Aan zwangere vrouwen en kleine kinderen, gebruik biologische producten, want er is echt een té groot risico op onherstelbare schade”, waarschuwt Muilerman nog.

Beluister het volledige gesprek:

Lees ook: