1 op 6 rusthuizen in de problemen

3 september 2015
1 op 6 rusthuizen moet in de toekomst mogelijk de deuren sluiten. Omdat ze minder subsidies krijgen dan waar ze recht op hebben, maken ze elk jaar honderdduizenden euro’s verlies.

Vooral sinds 2013 is er een probleem. “ Voor alle nieuwe plaatsen krijgen rusthuizen namelijk nog maar maximaal 49 euro subsidie”, zegt Walter Sablon van Zorgnet-Icuro in Het Nieuwsblad.

Maar dat komt niet overeen met de realiteit, omdat 70% van de bewoners zwaar zorgbehoevend zijn. De subsidiebedragen die in 2013 aangepast werden, volstaan niet meer.

Hautekiet gaat er dieper op in, en wil graag jouw mening.

 

Ook Jo Vandeurzen reageerde: "Ik ben ontgoocheld over de manier waarop Zorgnet doet alsof de Vlaamse Overheid de spelregels gewijzigd heeft"

 

Vlaamse overheid pas sinds juli 2014 verantwoordelijk geworden voor financiering wzc's. Vlaanderen is #inhaalbeweging gestart #hautekiet

— Jo Vandeurzen (@JoVandeurzen) September 3, 2015

 

Nu we bevoegd zijn stemmen we financiering beter op zorgzwaarte af. 8.400 plaatsen komen erbij in Vlaamse #woonzorg tegen 2018 #Hautekiet

— Jo Vandeurzen (@JoVandeurzen) September 3, 2015

 

REAGEER

Misschien ondervond jij ook al dat rusthuizen het moeilijk hebben? Misschien woont één van jouw ouders of grootouders in een rusthuis, en zie je de problemen ook?

Is de situatie moeilijker dan enkele jaren geleden? Jouw verhaal is welkom.

Reageer je liever anoniem? Mail dan naar hautekiet@radio1.be

Radio 1 Select