Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

1 op de 4 coronadoden valt in Brazilië momenteel: "Het loopt de spuigaten uit"

wo 31 mrt. - 6:57

Met bijna 3.800 coronadoden op een dag haalt Brazilië een triest record binnen. Het land is nu goed voor bijna een kwart van het totale aantal globale coronavirusdoden. Brazilië kampt naast de coronacrisis momenteel ook met een ongekende politieke crisis. Deze week werden er zes ministers vervangen, vandaag stapt de top van het Braziliaanse leger op. Wat is er aan de hand in Brazilië?
Brazilië

3.780. Dat is hoeveel coronadoden er gisteren zijn gevallen in Brazilië. Dat is een nieuw record. Het Zuid-Amerikaanse land is zo verantwoordelijk voor een kwart van alle coronadoden wereldwijd. Meer dan enig ander land.

"De situatie is erg kritisch", zegt Els Lagrou, professor Antropologie aan de federale universiteit van Rio de Janeiro in Brazilië. "We hebben al meer dan 300.000 doden. Het perspectief is dat dat cijfer tegen eind mei kan oplopen tot 500.000. Brazilie is  een broeikas geworden voor het produceren van nieuwe coronavarianten, dus Brazilië is niet alleen een gevaar voor ons, maar voor de hele wereld."

Brazilië is een gevaar voor de hele wereld

Al sinds het begin minimaliseert de extreemrechtse president Jair Bolsonaro de coronapandemie die zijn land genadeloos treft. Zelfs nadat hij in juli vorig jaar zelf besmet raakte, bleef hij de ernst van het virus ontkennen.

"De president boycotte coronamaatregelen", zegt Lagrou. "Hij heeft duidelijk gemaakt dat de economie voor hem op de eerste plaats komt. De maatregelen variëren van staat tot staat, en ze worden niet strikt opgevolgd. Er wordt bijvoorbeeld voortdurend gefoefeld aan de definitie van wat essentiële activiteiten al dan niet voorstellen."

"De bevolking is verdeeld", zegt Lagrou. "Ik zou zeggen dat 30 procent aan de kant van de president staat, maar er is een overgrote meerderheid die hoe langer hoe meer in opstand komt. Er zijn al zestig pogingen geweest om de president af te zetten. Nu neemt de druk op impeachment weer toe."

"Er begint ook reactie te komen van mensen op wie Bolsonaro normaal gezien rekent", zegt Lagrou. "Zelfs bij militairen. De luchtvaartcommandant, marinecommandant en legeraanvoerder hebben allemaal ontslag genomen, terwijl Bolsonaro eigenlijk rekent op hun steun om de gouverneurs en burgemesters te verbieden strengere maatregelen op te leggen."

Al zestig pogingen geweest om president Bolsonaro af te zetten

De militairen zouden opgestapt zijn omdat ze het oneens zijn met het beleid van Bolsonaro. Daardoor moet de president de volledige top van het leger vervangen. Dat gebeurde in de geschiedenis van het Zuid-Amerikaanse land nooit eerder.

Eerder deze week werden zes Braziliaanse minister ontslagen. De vervanging van ministers is niet uitzonderlijk. Alleen al tijdens de coronacrisis heeft het land bijvoorbeeld vier verschillende ministers van Volksgezondheid gehad. "Degene die het het langst heeft volgehouden, was een generaal die niets wist van gezondheid en de desastreuze maatregelen van de president heeft gesteund", zegt Lagrou.

Desondanks kwamen sommige onslagen toch als een verrassing. Hoewel het ontslag van de minister van Buitenlandse Zaken, Ernesto Araujo, verwacht werd door het mislukte coronabeleid, kwam het ontslag van bijvoorbeeld de minister van Defensie Fernando Azevedo e Silva, wel als een verrassing.

Beluister het gesprek met Els Lagrou, professor antropologie aan de universiteit van Rio, in 'De Ochtend': 

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet