1 op de 5 bedrijven vreest personeel te moeten ontslaan door coronacrisis, Voka vreest "economisch bloedbad"

22 april 2020
© Science in HD (via Unsplash.com)
De Vlaamse werkgeversorganisatie Voka smeekt de regering om zo snel mogelijk de economie te laten heropstarten. "Anders komt er echt een bloedbad." Uit een enquête blijkt dat 1 op de 5 bedrijven denkt dat ze personeel zullen moeten ontslaan.

"Onze bedrijven en hun personeel zijn er helemaal klaar voor, laat ons alstublief opnieuw opstarten." De boodschap die Voka-topman Hans Maertens in 'De Ochtend' naar de politiek stuurde was bijzonder duidelijk. "Communiceer deze keer duidelijk en laat alle ondernemingen opengaan die de veiligheid kunnen garanderen voor hun klanten en hun personeel. Wacht hier niet mee, want hoe langer het duurt, hoe harder de economie bloedt en hoe meer mensen vanuit tijdelijke werkloosheid finaal werkloos zullen worden."

Hoe langer het duurt, hoe harder de economie bloedt en hoe meer mensen vanuit tijdelijke werkloosheid finaal werkloos zullen worden.

Dat laatste blijkt ook uit een enquête die Voka afnam bij meer dan 1.000 ondernemers. 1 op de 5 Vlaamse bedrijven vreest dat ze de komende maanden mensen zullen moeten ontslaan. 1 op de 4 bedrijven weet nog niet of ze iedereen in dienst zullen kunnen houden. "Hoe langer deze economische lockdown duurt, hoe groter de schade, hoe groter het bloedbad", aldus Maertens. "De heropstart is dringend nodig."

Klaar voor heropstart

Uit de Voka-enquête blijkt ook dat veel bedrijven klaar zijn voor een heropstart: 85 procent van de bedrijven zegt dat ze de werkplaats veilig hebben kunnen maken voor personeel en klanten en slechts 4 procent van het personeel gaf aan dat ze het niet zien zitten om terug aan de slag te gaan. "We moeten een evenwicht vinden tussen economie en gezondheid. De overheid moet richtlijnen geven, maar geef de mensen op het terrein het vertrouwen om dat in te vullen. We hebben de voorbije weken bewezen dat we het kunnnen, dat we veilig kunnen werken. Laat ons alstublief ons ding doen, laat ons ondernemen, zodat de economie niet nog zwaardere klappen krijgt.

Laat ons alstublief ons ding doen, laat ons ondernemen. We hebben al bewezen dat we dat veilig kunnen doen.

Beluister het gesprek met Hans Maertens van Voka in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: