Voor 40% van de Belgen kan seksueel geweld soms door de beugel

25 november 2016
Volgens 40 procent van de Belgen valt seks zonder toestemming in sommige situaties te rechtvaardigen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Europese Commissie. Opvallend is bovendien dat - wanneer het slachtoffer uitdagende kledij draagt of de verkrachting onder invloed van genotsmiddelen gebeurt - vrouwen milder oordelen over seksueel misbruik dan mannen.

1 op de 5 Belgen vindt dat seks zonder toestemming moet kunnen wanneer het gebeurt onder invloed van alcohol of drugs. 16 procent vindt bovendien dat seksueel geweld gerechtvaardigd is als het slachtoffer uitdagende kledij draagt. 14 procent, tot slot, vindt verkrachting aanvaardbaar wanneer het slachtoffer zich niet fysiek verweert of uitdrukkelijk "neen" zegt. In totaal geeft 40 procent van de ondervraagde Belgen aan akkoord te gaan met minstens één van de beschreven situaties. Het Europese gemiddelde ligt op 27 procent.

"Dat zijn opvallende resultaten", zegt Liesbet Stevens van het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen aan De Standaard. "Die tolerantie tegenover seksueel geweld komt volgens mij omdat er in het verleden in België relatief weinig aandacht is gegaan naar de problematiek."

Opvallend is ook: meer vrouwen dan mannen gaan akkoord met de stelling dat verkrachting gerechtvaardigd is als het onder invloed gebeurt of als het slachtoffer uitdagende kledij draagt. "Omdat vrouwen het meeste risico lopen om slachtoffer te worden, hebben zij de neiging om sneller de schuld bij het slachtoffer te leggen", legt Stevens uit. "Daarmee houden ze de illusie in stand dat ze door hun gedrag kunnen vermijden om slachtoffer te worden."

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA) start binnenkort met een campagne bij studenten, die zich expliciet richt op daders.

Bron: deredactie.be