Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

1 op de 6 mensen heeft vandaag hoofdpijn

wo 13 apr. - 10:04

Ruim een op de zes mensen oftewel 15,8 procent wereldwijd heeft vandaag (of een andere gegeven dag) last van hoofdpijn. Bij de helft van hen gaat het zelfs om migraine. Dat blijkt uit een nieuwe studie die gepubliceerd werd in "The Journal of Headache and Pain".
hoofdpijn

Noorse wetenschappers hebben alle onderzoeken van de afgelopen 60 jaar samengevat. In totaal gaat het om 357 publicaties die tussen 1961 en 2020 werden gepubliceerd.

Zo schatten ze dat 52 procent van de wereldbevolking het voorbije jaar hoofdpijn heeft ervaren. Op elke gegeven dag, zoals bijvoorbeeld vandaag, heeft 15,8 procent of ruim 1 op de 6 mensen last van hoofdpijn.

"Dat gaat over heel veel mensen en daar zitten hoofdpijntjes bij (die wat hinderlijk zijn), maar het gaat ook over hoofdpijn waarbij je niet meer kan functioneren", legt professor en hoofdpijnspecialist Koen Paemeleire (UGent) uit.

Opvallend: de wetenschappers bevestigen ook dat hoofdpijn vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. Dat is vooral te merken bij migraine en bij hoofdpijnen die meer dan 15 dagen per maand voorkomen. Wat migraine betreft, wordt elk jaar 17 procent van de vrouwen getroffen, bij mannen is dat "maar" 8,6 procent. "Men moet dat niet gaan linken aan sociologische bespiegelingen, maar wel aan genetica en oestrogenen (vrouwelijk hormoon red.)", zegt Paemeleire.

Hoe krijg je hoofdpijn?

Hoe het komt dat je hoofdpijn krijgt, is trouwens een complex verhaal. "Het is voor migraine bijvoorbeeld anders dan voor spanningshoofdpijn. Voor migraine weten we dus dat genetische factoren een rol spelen. De rol van stress is niet onbelangrijk, maar wordt mogelijk wel overschat.  Zo wordt er al meer dan 5.000 jaar over geschreven, migraine is dus niets nieuw."

Nog een belangrijke vorm van hoofdpijn die Paemeleire zeker wil vermelden, is hoofdpijn door het gebruik van te veel pijnstillers. "Een migrainepatiënt neemt bijvoorbeeld veel pijnstillers tegen zijn hoofdpijnklachten en eindigt zo met een laag hoofdpijn erbij die we "medication overuse headache" noemen. Die hoofdpijn is te vermijden. Zo zetten we nu in op een preventieve behandeling. Wie heel vaak migraine heeft, kan nu dagelijks preventieve middelen nemen om zo geleidelijk aan minder migraineklachten te hebben."

Paemeleire benadrukt wel nog dat migraine niet te genezen is, net omdat het hersenaandoening is met een erfelijke basis en genen kan je nu eenmaal niet veranderen. Het is dan ook belangrijk dat dokters hun patiënten realistische verwachtingen geven.

Wat België betreft, hebben we overigens heel weinig cijfers. "Voor Vlaanderen en Brussel worden er elk jaar meer dan 1.150.000 dagen werkverlet geregistreerd door migraine."

Neuroloog Koen Paemeleire van UZ Gent geeft meer uitleg.

Bron: vrtnws.be en De ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet