1 op de 7 jonge bestuurders rijdt regelmatig onder invloed van lachgas

15 januari 2021
Jonge bestuurders (18 tot 34 jaar) kruipen regelmatig onder invloed van lachgas achter het stuur. Het gaat vooral om jonge mannelijke bestuurders die toegeven dat ze maandelijks wel eens onder invloed rijden. In Vlaanderen zegt 1 op de 5 dat te doen, in Brussel zou het om 1 op de 3 gaan. Het inhaleren van lachgas geeft een kortstondige euforische roes, die vergelijkbaar is met de symptomen na het gebruik van alcohol.

Lachgas is vooral bij jongeren een populaire drug. Het bezit ervan is niet strafbaar. Maar rijden onder invloed natuurlijk wel. Boetes kunnen oplopen van 200 tot 2.000 euro.

Uit een representatieve rondvraag van Vias blijkt dat veel jonge bestuurders de drug inhaleren en daarna toch nog met de wagen rijden. In Vlaanderen geeft een op de vijf jonge mannen toe dat ze maandelijks wel eens rijden nadat ze lachgas gebruikten. In Brussel loopt dat op tot een op de drie.

Lachgas heeft een verdovend effect en wordt ook gebruikt bij sommige heelkundige ingrepen. Wie het als recreatieve drug gebruikt, krijgt een kortstondige euforische roes. Het effect komt zeer snel en de kracht is afhankelijk van de dosis. "Er komt minder zuurstof in het bloed en er gaat dus ook minder naar de hersenen. Daardoor krijgt de gebruiker allerlei kleurrijke hallicinaties", zegt Dominique Vandijck van het antifcentrum.

De effecten zijn verder vergelijkbaar met de symptomen van wie alcohol gebruikt. Het wekt ook duizeligheid, misselijkheid, verminderd reactievermogen en een algemeen dronken gevoel op. En dat heeft dus zeker gevolgen op het rijgedrag.

Voorlopig is lachgas niet opspoorbaar. "Het is daarom moeilijk in te schatten bij hoeveel ongevallen het gebruik van lachgas betrokken is. Maar in 2020 zijn er wel verschillende zware ongevallen geweest met jongeren waarbij lachgas in de wagen gevonden werd", klinkt het bij Vias.

Luister naar Stef Willems, van VIAS in De ochtend:

Bron: vrtnws.be en De ochtend