10 dingen die vuiler zijn dan je denkt...

24 augustus 2016
Bacteriën zijn microscopisch klein en echt wel overal aanwezig. Maar toch denken we daar niet altijd over na. Wij vroegen aan Johan Vaneldere, Bacterioloog aan het UZ Leuven, welke huis-, tuin- en keukengereedschappen net iets vuiler zijn dan je denkt.

1. Opneemdoek

Ongeacht hoeveel wasmiddel je er in wrijft, een opneemdoek is een broeihaard van bacteriën. Hoe natter, hoe liever denkt die bacterie namelijk. Het is daarom slim je opneemdoek af en toe te vervangen. 

Vuile wasdoek

2. GSM

Jawel, je eigen smartphone zit boordevol bacteriën. Nogal logisch eigenlijk, want je bepotelt hem een hele dag en op de koop toe spuw (of praat) je er soms nog eens in. 

Smartphone

3. Fitnesstoestellen

Ook hier weer: bacteriën hebben niets liever dan een warm, vochtig plekje. En laat dat nu in overvloed aanwezig zijn op fitnesstoestellen. Toch best een afvegen voor (of na) je oefening. 

Fitness

4. Toetsenbord

Je zit er elke dag achter, eet er al eens boven en kuist het waarschijnlijk bitter weinig uit: je toetsenbord. Omdat er heel vaak verloren etensresten in blijven zitten, is het een broeihaard voor bacteriën.

Toetsenbord

5. Eettafel

Samen aan tafel zitten is natuurlijk gezellig, maar het zorgt ook voor de verspreiding van ontelbaar veel kleine beestjes. Je praat namelijk met je tafelgenoten, waardoor je bacteriën achterlaat op het oppervlak. En de etensresten die achterblijven zijn een excellente voedingsbodem.

Vuile tafels zorgen ook voor bacteriën

6. Kledingstukken

Als je een paar dagen na mekaar dezelfde kledingstukken aandoet, vermenigvuldigen onze kleine vriendjes zich exponentieel. Top, nooit alleen dus!

Vuile kledingstukken

7. Houten of plastic snijplanken

Ook al was je je snijplankjes nog zo goed af, binnenin de miniscule groefjes blijven ook miniscule etensresten achter. En daar voeden miniscule bacteriën zich dan weer mee.

Snijplankje

8. Balpen

Elke balpen, potlood, markeerstift, ... die je dagelijks vastneemt en (vooral!) in je mond steekt, bevat enorm veel bacteriën. 

Pen in mond

9. Autostuur

Ook hier weer: hoe meer je iets aanraakt, hoe meer bacteriën. Zeker als het stuur een absorberend omhulsel heeft. Weggooien dat luipaardvachtje dus!

Luipaardprint

10. Maar eigenlijk is dat helemaal niet zo erg

Toch even nuanceren: bacteriën zijn helemaal onze vijanden niet. Alleszins niet de meest courante. Al sinds het ontstaan van de mens leven we er vredig mee in symbiose en ziek worden we er niet meteen van. Of toch niet meteen. Want er zijn natuurlijk wel bacteriën die ernstige ziektes veroorzaken. Daarom: toch de handen wassen af en toe.

Lijst van artikels