1. Opneemdoek
Ongeacht hoeveel wasmiddel je er in wrijft, een opneemdoek is een broeihaard van bacteriën. Hoe natter, hoe liever denkt die bacterie namelijk. Het is daarom slim je opneemdoek af en toe te vervangen.
Ongeacht hoeveel wasmiddel je er in wrijft, een opneemdoek is een broeihaard van bacteriën. Hoe natter, hoe liever denkt die bacterie namelijk. Het is daarom slim je opneemdoek af en toe te vervangen.
Jawel, je eigen smartphone zit boordevol bacteriën. Nogal logisch eigenlijk, want je bepotelt hem een hele dag en op de koop toe spuw (of praat) je er soms nog eens in.
Ook hier weer: bacteriën hebben niets liever dan een warm, vochtig plekje. En laat dat nu in overvloed aanwezig zijn op fitnesstoestellen. Toch best een afvegen voor (of na) je oefening.
Je zit er elke dag achter, eet er al eens boven en kuist het waarschijnlijk bitter weinig uit: je toetsenbord. Omdat er heel vaak verloren etensresten in blijven zitten, is het een broeihaard voor bacteriën.
Samen aan tafel zitten is natuurlijk gezellig, maar het zorgt ook voor de verspreiding van ontelbaar veel kleine beestjes. Je praat namelijk met je tafelgenoten, waardoor je bacteriën achterlaat op het oppervlak. En de etensresten die achterblijven zijn een excellente voedingsbodem.
Als je een paar dagen na mekaar dezelfde kledingstukken aandoet, vermenigvuldigen onze kleine vriendjes zich exponentieel. Top, nooit alleen dus!
Ook al was je je snijplankjes nog zo goed af, binnenin de miniscule groefjes blijven ook miniscule etensresten achter. En daar voeden miniscule bacteriën zich dan weer mee.
Elke balpen, potlood, markeerstift, ... die je dagelijks vastneemt en (vooral!) in je mond steekt, bevat enorm veel bacteriën.
Ook hier weer: hoe meer je iets aanraakt, hoe meer bacteriën. Zeker als het stuur een absorberend omhulsel heeft. Weggooien dat luipaardvachtje dus!
Toch even nuanceren: bacteriën zijn helemaal onze vijanden niet. Alleszins niet de meest courante. Al sinds het ontstaan van de mens leven we er vredig mee in symbiose en ziek worden we er niet meteen van. Of toch niet meteen. Want er zijn natuurlijk wel bacteriën die ernstige ziektes veroorzaken. Daarom: toch de handen wassen af en toe.