10 miljoen studenten bewijzen het: bij warm weer zijn de examenresultaten slechter

30 mei 2018
Wat iedereen al vermoedde, is nu ook bewezen in een grootscheeps onderzoek van Harvard University en enkele andere Amerikaanse universiteiten. In periodes met warmer weer zijn examenresultaten slechter. “Warmte doet minder focussen en verlaagt de concentratie”, zegt Griet Speeckaert van Teleblok in 'De Wereld Vandaag'.

De Amerikaanse universiteiten analyseerden de studieresultaten van ongeveer 10 miljoen studenten uit het middelbaar onderwijs over een periode van 13 jaar. Ze ontdekten een significante link tussen periodes van hogere temperaturen en de schoolresultaten van leerlingen. De studie, gepubliceerd door het US National Bureau of Economic Research, berekende zelfs dat een stijging van de gemiddelde temperatuur van 0,55 graden een daling in resultaten van 1% opleverde. De negatieve impact was al merkbaar als de temperatuur stijgt boven de 21 graden en werd nog veel duidelijke eens boven de 32 graden.

De impact van hoge temperaturen was duidelijker bij de examenresultaten van lage inkomens en etnische minderheden. Een van de mogelijke verklaringen die de onderzoekers aangeven is het grotere gebruik van airconditioning bij rijkere gezinnen. Ook stellen de onderzoekers dat de link in de VS nadrukkelijker zou kunnen zijn dan in Europa. In de VS zijn verschillen tussen temperaturen in diverse staten veel groter dan in Europa.

Griet Speeckaert, coördinatrice van Teleblok dat advies geeft aan studenten en scholieren, is niet verrast door de resultaten. “Warmte doet moeilijker focussen en verlaagt de concentratie. Je wordt sneller moe en slaperig. Je laat je gemakkelijker afleiden. Er zijn vaak ook meer dingen die je afleiden. Van het grasmachine van de buurman tot de geur van de barbecue, tot natuurlijk een wereldkampioenschap voetbal.” Meteen een idee voor een volgend grootscheeps wetenschappelijk onderzoek. Zijn schoolresultaten zwakker tijdens wereldkampioenschappen voetbal?

Griet Speeckaert heeft nog enkele handige tips. “Studeer in de meest koele ruimte. Als het moet, hoort daar airco bij. Neem een koud voetbad, een koude douche of een natte handdoek in de nek. Of ga op zoek naar een koele ruimte buitenshuis. In bijvoorbeeld een bib of een klooster waar je mag studeren.”

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: