10 ton brieven en postpakketten op de deurmat bij Palestijns postbedrijf

19 augustus 2018
10 ton brieven en postpakketten. Dat is wat een Palestijns postbedrijf op de Westelijke Jordaanoever deze week in één keer op de deurmat geleverd kreeg. De post had normaal verspreid over de voorbije 8 jaar moeten aankomen, maar Israël hield dat tegen.

Het vrijgeven van de post is volgens Israël een eenmalige geste naar de Palestijnen toe, een gebaar van goede wil", vertelt correspondent in Israël Jan Franke in "De ochtend". "De brieven en postpaketten werden jarenlang vastgehouden in buurland Jordanië op laste van Israël."

Het is een heel vreemde zaak

Waarom de post zo lang werd tegengehouden, blijft onduidelijk. "Israël laat daar niet veel over los, behalve in eerder algemene termen dat het voor veiligheidsredenen was. Het is een heel vreemde zaak."

Israël controleert alle post

"De situatie is in ieder geval zo dat Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook niet zelf direct internationale post kunnen zenden of ontvangen. Dat gaat altijd via Israël, die alle post sowieso controleert. Een deel ervan wordt snel doorgestuurd, maar Israël houdt dus ook een deel tegen."

De Palestijnse minister van Communicatie heeft al geklaagd dat de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever geen vertrouwen meer hebben in de Palestijnse postbedrijven, net omdat heel veel zaken nooit aankomen. Op de foto's die zijn verspreid, is zelfs een rolstoel te zien die nooit werd afgeleverd.

Medewerkers draaien overuren

En 10 ton post in 1 keer verdelen, dat leidt uiteraard tot problemen. In de kantoren van het postbedrijf liggen grote stapels die tot aan het plafond reiken. De medewerkers draaien overuren en het zal wellicht nog weken of maanden duren om alles bezorgd te krijgen.

"Een heel aantal brieven en pakketten zijn ook beschadigd. In die paketten zitten zaken die mensen bv. jaren geleden hebben besteld via het internet en die pakketjes hebben dan jarenlang in een postbedrijf gelegen. Het Palestijnse postbedrijf heeft zich al bij voorbaat geëxcuseerd voor beschadigde stukken, maar zegt tegelijk dat dat de verantwoordelijkheid is van Israël. Zo erg is het dus."

Bron: vrtnws.be en "De Ochtend"

Radio 1 Select