Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

10 weetjes om mee uit te pakken tijdens de feestdagen

ma 27 dec. - 11:58

Geen kerstvakantie zonder kerstfeestjes. En of die nu plaatsvinden aan een tafel of rond de vuurkorf: er zal ongetwijfeld 'gesmalltalkt' worden. Omdat een mens het niet altijd over corona moet hebben, bieden we jou alvast 10 boeiende weetjes aan, waarmee je indruk kan maken op nonkel Jos of tante Jenny.
© Eugene Zhyvchick (Unsplash)

Je gaat best slapen tussen 22 en 23 uur

Volgens nieuw wetenschappelijk onderzoek ga je best slapen tussen 22 uur en 23 uur. Dan is het risico op hart- en vaatziekten het kleinst. Opvallend is wel dat er een groter effect is op vrouwen dan op mannen. 

Luister:

We kennen gemiddeld 540 mensen

De gemiddelde Nederlander (en dus waarschijnlijk ook de gemiddelde Belg) kent zo 540 mensen, blijkt uit onderzoek van Rense Corten, hoofddocent sociologie aan de Universiteit Utrecht. "Veel mensen zijn verrast door dat hoge aantal" zegt hij in 'Nieuwe Feiten'.  "Maar als je lijsten gaat maken van mensen die je kent via je werk, uit de buurt, via een opleiding, via je familie, via familie van je partner...kom je al vrij gauw aan honderden mensen."

Luister:

Een vegetariër zal waarschijnlijk anders smaken dan iemand die veel biefstuk eet

Even puur hypothetisch: hoe zou mensenvlees eigenlijk smaken? Anatoom-patholoog Wim Develter heeft het uiteraard nog nooit gegeten - het is trouwens ook bij wet verboden - maar hij heeft er wel interessante theorieën over. Hij zegt dat we puur hypothetisch kunnen stellen dat de smaak van mensenvlees het dichtst zal aansluiten bij varkensvlees aangezien we gelijkaardige voedingspatronen hebben: zowel varkens als mensen zijn omnivoren.

Opvallend: het vlees van varkens die een plantaardig dieet volgen, heeft een andere smaak. Volgens Develter zal de smaak van mensenvlees dan ook afhangen van de hoeveelheid vlees die de persoon eet en in welke mate hij bepaalde groenten en plantaardige voedingsmiddelen gebruikt: “Een vegetariër zal waarschijnlijk anders smaken dan iemand die veel biefstuk eet.”

Luister:

Hapert je wifi in je huis? Het kan aan je kerstlichtjes liggen

Ook al gemerkt dat je wifi af en toe hapert? Dat ligt mogelijk aan je kerstlichtjes. "Het gaat vooral om kerstverlichting waar elektronica in zit, bijvoorbeeld om van kleur te veranderen of te pinkelen" aldus Guy Vandenbosch, professor elektrotechniek aan de KU Leuven. "De elektronica binnenin zorgt ervoor dat signalen teruggaan naar het elektriciteitsdistributienet, als je daar geen gepaste filter op zet."

Maar er zijn handige oplossingen. 

Luister:

Het lidwoord 'het' wordt steeds minder gebruikt

Taal evolueert. Zeggen we in de toekomst 'de' meisje? Dat is niet onmogelijk. "Men ziet dat bepaalde woordsoorten zoals meisje en broertje sneller ‘de’ als lidwoord krijgen dan ‘het’, omdat ze naar een persoon verwijzen", zegt professor sociolinguïstiek Stefania Marzo. "Je gaat er minder snel een onzijdig lidwoord aan toekennen. Ook in dialecten wordt die alternantie vertoond. Denk bijvoorbeeld aan de bos of de boek, waardoor er in het Standaardnederlands ook variatie komt.”

Luister:

Walvissen gaan de klimaatopwarming oplossen... omdat ze kaka doen

Weet je wat er nodig is om de wereld te redden van de klimaatopwarming? Meer walvissen! Want walvissen doen veel kaka.

Tot grote vreugde van fytoplankton. Dat is een verzamelnaam voor minuscule algen en wieren die in de oceaan groeien. Hoe meer walvisuitwerpselen, hoe beter dat fytoplankton groeit en dat is de grootste producent van zuurstof.

Luister:

Overdag je partner kussen kan je seksleven nieuw leven inblazen

Je partner overdag kussen, gewoon in huis-, tuin- en keukenverband: dat is goed voor je seksleven. Dat blijkt uit een nieuw groot kusonderzoek.

“Mensen krijgen niet uit het niets zin om te vrijen" zegt seksuoloog Sam Geuens. "Er moet een context zijn waarin opwinding kan ontstaan. In elke relatie is er een soort constante basisintimiteit, niet alleen net voor je seks hebt, maar eigenlijk de hele tijd. Regelmatig elkaar knuffelen, samen in de zetel tv kijken en dus ook een schijnbaar weinigzeggende kus: het draagt allemaal bij tot de noodzakelijke context van intimiteit.”

Luister:

Je nies onderdrukken is geen goed idee

Sinds corona durven heel wat mensen niet meer in gezelschap hoesten of niezen. Maar volgens neus- keel- en oorarts Hylke van der Toom is niezen gezond, en hoef je je er niet om te schamen. Je nies onderdrukken kan zelfs nare gevolgen hebben.

Luister:

Eén kans op drie dat jij misokinesie hebt!

Bij misokinesie kunnen mensen zich mateloos ergeren aan bijvoorbeeld iemand tegenover hen die met zijn voet tikt. Of een andere gedragstic van een collega of huisgenoot, zoals een lok haar uit het gezicht strijken of op een stoel stuiteren.

Veel mensen hebben er in meerdere of mindere mate last van.

Luister:

Ga naar het toilet voordat je gaat wandelen

De kans is groot dat je het afgelopen jaar heel wat (corona)wandelingen maakte. Ging je naar het toilet voor je vertrok? Mooi zo. Want je kleine of grote boodschap kan de natuur verstoren. 

"Als er iemand pipi doet tegen een boom is dat niet per se een probleem" zegt bushcrafter Mike De Roover. "Maar als we dat met z’n allen doen, is dat lastig voor de dieren. Veel dieren hebben immers een gevoelige reukzin. Ze hebben allemaal territoria in de bossen, en als wie die allemaal gaan ‘beplassen’, gaan we dat natuurlijk wel een beetje verstoren.”

Luister:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet