100 bekende Gentenaars verzetten zich tegen plannen Gravensteen: "Disneyficatie"

9 februari 2021
© J E (Unsplash)
De plannen van het Gentse stadsbestuur om het Gravensteen een make-over te geven, vallen niet bij iedereen in goede aarde. Meer dan 120 bekende Gentenaars richten zich in een open brief tot burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD). Historicus Jan Dumolyn is een van de ondertekenaars. Hij spreekt in 'De Ochtend' over 'de disneyficatie' van het monument.

Misschien heb je onderstaand filmpje ook al zien passeren? Het filmpje toont de toekomstplannen voor het Gravensteen.

(lees verder onder de video)

Meer dan 120 bekende Gentenaars, onder wie actrice Barbara Sarafian, zanger Koen Crucke, techno-dj Charlotte de Witte, historicus Jan Dumolyn en cartoonist Kamagurka, richten zich in een open brief tot burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD). "Er mag aan gesleuteld worden, maar wel met respect voor het monument."

Uit de open brief:

"Is het, bijvoorbeeld, niet vreemd om het plan “groen” te noemen, als daarmee één van de laatste stukjes groen in het centrum plaats moet ruimen voor een paviljoen met een refter en een giftshop? Er is de Gentenaar nog maar recent voorgehouden dat het stadsbestuur wil inzetten op méér groen. Vorige zomer is daarvoor zowaar zelfs een onthardingsaannemer aangesteld. En nu ligt er plots een plan op tafel om op het weinige groen in het centrum een giftshop te zetten?"

“Het Gravensteen bevat wel degelijk nog veel middeleeuwse elementen, onder meer op de plaats waar men de muur wil doorbreken. En wat belangrijker is: niet enkel het gebouw zelf, maar de volledige site, die ook het Sint-Veerleplein en het Patershol omvat, is getuige van de macht van de graven van Vlaanderen en de ontwikkeling van één van de belangrijkste steden van middeleeuws Europa. Met deze site mag men niet onoordeelkundig omspringen op basis van gebrekkige wetenschappelijke expertise.”

Historicus Jan Dumolyn spreekt in ‘De Ochtend’ over een kwalijke tendens:

“Men vergeet in deze plannen dat het wel degelijk een echt historisch monument is dat behoort tot ons Gents en Vlaams en internationaal middeleeuws erfgoed. Het heeft intrinsieke historische waarde. Maar als ik de teksten rond die plannen lees, heeft men het over een tijdloos kasteel, een imaginair bouwsel. Het is een beetje de taal van de Disneyficatie, waarbij men blijkbaar zonder te veel aandacht voor het echte historische verhaal een soort tijdloos decor wil maken om allerlei evenementen te organiseren. Naast de terechte bezorgheden over het groen, het visueel zicht dat zal veranderen en het gebrek aan participatie, is dat ook een belangrijk probleem.”

Beluister het gesprek met Jan Dumolyn via Radio 1 Select (Je hoort er de meest recente fragmenten van Radio 1)

De integrale open brief vind je op vrtnws.be

Lees ook: