100 jaar Monk

8 oktober 2017
Thelonious Monk zou dit jaar 100 zijn geworden. Een virtuele verjaardag om alweer even stil van te worden of gewoon stil te staan bij een klepper uit het gouden tijdperk van de jazz.

Thelonious Monk werd geboren op 10 oktober 1917. De jongen uit North Carolina verhuisde als tiener met zijn broer en zussen naar San Juan Hill in New York. En daar gebeurde het: Thelonious 'Sphere' Monk geraakte in de ban van de pianisten uit de blues, de gospel en natuurlijk de jazz en ontwikkelde al vlug een heel eigen unieke stijl van spelen en later componeren.

The rest is history. Monk is één van de vijf grote iconen uit de jazz die ooit op de cover stond van Time Magazine en drukte mee zijn stempel op de bebop en de pianojazz met composities zoals Round Midnight, Blue Monk, Straight, No Chaser, Ruby, My Dear en Well, You Needn't. Vaak zijn het vingervlugge en steeds bijzonder verfijnde composities die elke pianist in de jazz vroeg of laat probeert te spelen en te bestuderen.

En dat doet TimeOut ook met plezier in de aanloop naar 10 oktober. Klara-collega Marc Van den Hoof vertelt voluit over het vroege leven en werk van de ietwat excentrieke pianist en componist en haalt herinneringen op aan dat ene concert in het PSK in Brussel in maart 1963.

En de Vlaamse pianisten Kris Defoort en Bram De Looze vertellen aan de hand van hun favoriete tracks wat Monk voor hen zo bijzonder maakt.

 

Thelonious Monk en companen in New York, 1947
Krantenartikel over het PSK-concert in 1969