"100 procent zeker dat er ooit een grote asteroïde op aarde valt"

9 augustus 2017
Stijn Ilsen is, naast de broer van Kobe Ilsen, burgerlijk ingenieur ruimtevaart. hij kwam in weetikveel uitleggen wat er zal gebeuren als een grote asteroïde ons raakt en wat we er tegen kunnen doen.

"Ooit is het gedaan met het leven op aarde zoals we dat kennen", zegt Stijn Ilsen. "Maar", voegt hij er aan toe, "wanneer dat zal gebeuren weten we niet." We hoeven ons dus nog niet meteen zorgen te maken over een groot rotsblok dat het leven op aarde zal uitroeien. Want om het leven op aarde echt te veranderen heb je een asteroïde van 10 à 20 kilometer groot nodig en dat komt heel erg zelden voor.

Kunnen we daar iets aan doen?

Maar, stel dat die giga-asteroïde toch op de aarde afstevent, kunnen we de nakende apocalyps dan tegengaan? Volgens Stijn Ilsen wel: "We kunnen eigenlijk vier dingen doen: als we het heel erg laat weten kunnen we enkel schuilen. Als we het iets minder laat weten kunnen we een kernbom sturen om de asteroïde in stukken op aarde te laten terechtkomen. Ook niet ideaal." 

De twee laatste manieren zijn volgens Stijn Ilsen efficiënter: "De eerste is briljant: de 'gravity-tractor'. Daarbij stuur je een heel zware sateliet naar de asteroïde en laat je die er naast vliegen. Als je dat lang genoeg op voorhand kan doen trekt die sateliet de asteroïde uit zijn baan." De laatste methode is er gewoon zo snel mogelijk tegen te vliegen: "Bekijk het als een tennisbal: als je daar met een zandkorrel tegen vliegt doet dat niets. Als je dat héél erg snel doet zal die bal lichtjes afwijken. En dat zal net genoeg zijn."