Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Culture Club

11 cultuurtips voor het najaar

vr 3 sep. - 6:19

Nu we opnieuw geproefd hebben van festivals, theater en cinema tijdens de zomer snakken we naar meer. Daarom start 'Culture Club' op vrijdag 3 september met de strafste theatervoorstellingen en bands van het najaar. Live vanuit het Leietheater in Deinze geven de artiesten een voorproefje van hun nieuwe werk. Geniet van de performances en ontdek waar je naartoe moet de komende maanden.
Abstract

Vrede, liefde en vrijheid (Het Nieuwstedelijk)

De impact van het Verdrag van Versailles is nog steeds zichtbaar. Maar wat er achter de schermen gebeurde, vindt theatermaker Stijn Devillé minstens zo interessant. In een Parijse hotellobby kruisen de wegen van de Britse onderhandelaar John Maynard Keynes (Michaël Pas), de Russische ballerina Lydia Lopokova (Clara Cleymans) en de Liberiaanse gezant Charles D. B. King (Prince K. Appiah). Alle drie zijn ze op zoek naar vrijheid. 

Kleine held (Ultima Thule & The Antler King)

Wat blijft er over van een held als de overwinning behaald is, het applaus gestopt? Poppentheater Ultima Thule verbeeldt de reis van een man die op zoek gaat naar wie hij was voor het heldendom. Durft hij nog naar huis? The Antler King creëert met intrigerende soundscapes een setting voor het verhaal.

Warmoes (Studio ORKA)

Studio ORKA is een jeugdtheatergezelschap dat bekendstaat om zijn originele locaties. Bij Warmoes is dat niet anders: de voorstelling neemt je mee naar de volkstuintjes van Deinze, Aarschot of Genk. Afwisselend leiden meisje Meesje, voorzitter Geert, klusjesman Fred, ex-militair Selle of mooie Sandra je rond. Allemaal willen ze graag gezien worden en dat leidt tot spanningen.

Sartre & De Beauvoir (Sien Eggers & Frank Focketyn)

Na de filosofenmonologen van Socrates, Marx en Spinoza schreef Stefaan Van Brabandt deze keer een dialoog. En nog wel tussen het beroemdste koppel uit de geschiedenis van de filosofie. Sien Eggers en Frank Focketyn kruipen in de huid van Simone de Beauvoir en Jean-Paul Sartre. Ze blikken terug op hun ideeën. En uiteraard op de liefde.

Honey I'm real I exist (Barbara Claes)

Theatermaker Barbara Claes trouwde in 2019 met haar Indische man in Thiruvananthapuram. Vlak voor de lockdown in 2020 keerde ze terug naar België. Haar man mocht niet mee. Nog steeds wacht ze op hem. In deze monoloog vertelt Claes haar persoonlijke verhaal aan de hand van de moeizame visumprocedure. Ze maakte ook een toeristengids over de geschiedenis van België. Zo kan ze haar man wegwijs maken wanneer hij eindelijk voet zal zetten op Vlaamse grond.

Paling (Theater Antigone)

Nessie (Joke Emmers) en haar vader (Jos Verbist) hebben een stuntelige relatie. Hij voedde haar op in een caravan aan een meer, maar zij trok weg naar de stad. Nu werkt Nessie in een visfabriek waar de palingen kronkelen zoals de gedachten in haar hoofd. Op een dag reist haar vader haar achterna. Zoeken, botsend komen ze samen.

Brik Tu-Tok

Brik Tu-Tok is zo'n band die je live moet gaan zien. De performancegroep bestaat uit Maxim Storms en Linde Carrijn, twee theatermakers die heel visueel te werk gaan. De elektronische arthouse muziek kneedt een parallelle wereld waarin de muzikanten personages worden en in extravagante kostuums een eigen leven leiden. In juli kwam hun nieuwe album The Giggle Gallery uit. Bereid je voor op een surreële trip naar een obscuur giecheltheater.

Die Verdammte Spielerei kaept Kaempfert

De zwoele melodieën van 'Strangers in The Night' (Frank Sinatra) en 'A Swingin' Safari' klinken nog steeds vertrouwd in de oren. Maar de Duitse componist-arrangeur Bert Kaempfert heeft aan bekendheid ingeboet. Die Verdammte Spielerei brengt een eerbetoon aan een van de grootste componisten van de vorige eeuw. De atypische fanfare breidde daarvoor uit van zes naar tien muzikanten, die in hun vertrouwde marcelleke het plezier van het podium doen spatten.

Mooneye

De indiepop band Mooneye won in 2019 De Nieuwe Lichting van Studio Brussel. Ondertussen laten frontman Michiel Libberecht en bassist Stan Holvoet zich omringen door nieuwe muzikanten: Jesse Maes, Ramses Van den Eede, Guillaume Navarro. Op 10 september brengen ze hun debuutalbum 'Big Enough' uit. Dat varieert van het uptempo nummer 'Bright Eyes', een duet met Meskerem Mees, tot het sombere 'Fix the heather'. En de heldere, dragende stem van Libberecht lijmt alle emoties aan elkaar.

Aarde aan Daan

Daan Hafkamp verhuisde van Nederland naar Antwerpen voor de liefde. De verliefdheid ging over, maar Hafkamp bleef en begon muziek te maken als Aarde aan Daan. De band lanceerde in juli de nieuwe single 'Onderuit'. Denk Nederlandstalige dagdroompop met een catchy dynamiek.

Coline et Toitoine

Een jong Brussels muziekduo om te ontdekken. Coline Debry zorgt voor de sterke stem en het gitaarspel. Antoine Jorissen goochelt met synthesizers en percussie-instrumenten. Na enkele losse singles brachten ze in mei hun debuutalbum SOMA uit. De plaat is geïnspireerd op de roman Brave New World van Alduous Huxley. Elk nummer gaat over een maatschappelijk probleem en soma is de muzikale drug die geluk aanreikt. Inderdaad: ondanks de serieuze thema's zijn de elektrodeuntjes erg dansbaar.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet