11 gemeenten naar rechter voor vliegwet

14 februari 2018
Elf gemeenten uit Vlaams-Brabant en de provincie willen de federale regering verplichten om een vliegwet te creëren. Daarom dienen ze vandaag wellicht een vordering in bij de rechtbank. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Ze vinden dat de vluchten van Zaventem niet eerlijk verspreid zijn over hun gemeenten en Brussel.

De burgemeesters van de gemeenten Steenokkerzeel, Zaventem, Kortenberg, Tervuren, Wemmel, Grimbergen, Kampenhout, Herent, Landen, Halle en Dilbeek zijn het beu. Alle elf dienen ze vandaag, samen met de provincie Vlaams-Brabant, een aansprakelijkheidsvordering in bij de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel. Waarom? Ze willen de federale regering verplichten om een vliegwet te maken.

Want - zo zeggen ze -, de vluchten van Zaventem zijn niet eerlijk verspreid over hun gemeenten en Brussel. "Als Brussel koppig blijft, dan is het hoog tijd dat de burgemeesters uit de Vlaamse rand ook hun tanden laten zien," zegt Kurt Ryon, burgemeester van Steenokkerzeel. "Brussel probeert via allerlei regels en uitspraken van de rechtbank de vluchtroutes te wijzigen. Wij hopen nu deze keer ons gelijk te halen en een vliegwet die beloofd is in het regeerakkoord, erdoor te krijgen." 

Als de gemeenten gelijk krijgen van de rechter, dan moet de regering hoge dwangsommen betalen als de vliegwet er niet komt.

Beluister het interview met Kurt Ryon in "De Ochtend":

Bron: vrtnws.be