12 500 vroegtijdige overlijdens in België te wijten waren aan luchtverontreiniging

23 november 2016
In 2013 zouden maar liefst 467.000 Europeanen te vroeg overleden zijn door de luchtvervuiling. Dat zegt het Europese Milieuagentschap in Kopenhagen. Hans Bruyninckx is er directeur.

467 000 Europese doden

Te vroeg overleden, wat betekent dat? Wel, dat wil zeggen dat 467.000 Europeanen overleden door blootstelling aan luchtkwaliteit die niet voldoet aan de normen van de wereldgezondheidsorganisatie. Door een slechte luchkwaliteit krijgen, bijvoorbeeld, bepaalde kankers en cardio-vasculaire aandoeningen vrij spel. 

Fijn stof

Een belangrijke factor in die luchtverontreiniging is fijn stof. In steden als Antwerpen en Brussel worden de normen voor fijn stof die de Wereldgezondheidsorganisatie voorop zet met de regelmaat van de klok overtreden.

We schatten dat er in België 12 500 vroegtijdige overlijdens te wijten waren aan luchtverontreiniging.

En niet alleen verkeer speelt hier een rol in. Zeker even belangrijk is het gebruik van haarden en het verbranden van vuilnis.

Verandert het? 

In Vlaanderen lijkt men de Europese norm nog maar weinig te overtreden. Dat is alvast goed nieuws. Maar eigenlijk wil men naar de norm van de Wereldgezondheidsorganisatie. 85% van de Europese stedelingen leeft momenteel in een stad die niet aan die norm voldoet. Er is dus nood aan een doorbraak in de stedelijke mobiliteit.