12 doden en 48 gewonden bij aanslag Berlijn: verdachte is waarschijnlijk vluchteling

20 december 2016
Het dodental van de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn is gestegen tot twaalf. Dat meldt de politie van Berlijn, die uitgaat van kwaad opzet. Er zijn bijna vijftig gewonden geteld. Het zou gaan om een Pakistaanse of Afghaanse dader.
Een vrachtwagen reed gisterenavond in op een kerstmarkt. De truck reed over een lengte van 50 tot 80 meter over de markt en verwoestte ook heel wat kramen. De Berlijnse politie gaat uit van een aanslag, gelijkaardig aan die in Nice afgelopen zomer. Toch wil de minister van Binnenlandse Zaken Thomas De Maizière eerst 100% zekerheid. Hij wil het woord aanslag nog niet in de mond nemen, maar zegt dat er vele elementen in die richting wijzen.

De man die ervan verdacht wordt de dader te zijn, is waarschijnlijk een 23-jarige vluchteling uit Pakistan of Afghanistan, die in februari dit jaar naar Europa zou zijn gekomen. Dat melden de Duitse media op basis van bronnen binnen de Duitse inlichtingendiensten. De man zou al bekend geweest zijn bij de politie: niet als terreurverdachte, maar voor kleine overtredingen. De man sloeg na de aanslag op de vlucht, maar werd nadien opgepakt. Er is geen volledige zekerheid over de identiteit, omdat de man verschillende namen gebruikte. De politie weigert momenteel informatie over de dader te bevestigen.

Bijrijder

In de cabine van de vrachtwagen werd ook een tweede man teruggevonden. Dat meldt de Berlijnse politie. De passagier van de vrachtwagen was een Pool. Hij zat niet achter het stuur toen het voertuig inreed op de massa. De eigenaar van het vrachtwagenbedrijf liet al weten dat het voertuig sinds maandagnamiddag verdwenen was. Oorspronkelijk zat zijn neef achter het stuur. De Poolse man was met een lading staal op weg was van Italië naar Polen. De eigenaar van het voertuig denkt dat de vrachtwagen gekaapt werd. De politie vermoedt dat de wagen gestolen was, mogelijk op een werf in Polen. De Pool zou volgens de politie in de cabine aan zijn verwondingen zijn overleden.

Zowel IS als Al Qaeda hebben in het verleden opgeroepen om vrachtwagens te gebruiken bij het plegen van aanslagen.

Vanmiddag om 13.00 uur vindt een persconferentie plaats van minister De Maizière over de vermoedelijke aanslag. Die is live te volgen via deredactie.be.

Bron: deredactie.be