1,2,3,4,5,6, zeuven, 8, 9 ... Tiiiineke! “Die jingle hangt samen met me en gaat nooit meer weg”

31 augustus 2021
© Amrita Panday
“De moeder van de gezelligheid” noemde Xavier Taveirne haar in ‘Leve de Lage Landen’, en inderdaad, het werd een bijzonder gezellig gesprek met 1,2,3,4,5,6, zeuven, 8, 9 ... Tiiiineke! En nee, Tineke de Nooij vindt het niet erg om nog steeds met die jingle geassocieerd te worden.

Ben je ouder dan 35? Dan is de kans groot dat je in de jaren 80 naar de Nederlandse televisie keek. Naar ‘Wedden, dat…?’ en ‘De 1-2-3-show’ bijvoorbeeld, maar er waren natuurlijk ook de programma’s van Tineke de Nooij: ‘Koffietijd met Tineke’ en ‘Tineke’. En iedereen die Tineke kent, kent ook de jingle die onlosmakelijk met haar verbonden is: 1,2,3,4,5,6, zeuven, 8, 9 ... Tiiiineke!

(lees verder onder de video)

Dat iedereen haar blijft aanspreken over die jingle vindt Tineke de Nooij trouwens helemaal niet erg. “Het is ook een unieke jingle” vertelt ze in ‘Leve de Lage Landen’. “Die hangt samen met me en dat gaat ook nooit meer weg.”

Ook de roem heeft haar nooit gestoord. “Ik vind het zo’n onzin als mensen me zeggen: ‘ik kan er niet tegen als mensen me herkennen’. Waarom ga je dan in de publiciteit? Als je met je snufferd op televisie verschijnt, dan herkent iedereen je. Dan moet je niet lopen zeuren dat je herkend wordt, dan moet je het niet doen.”

Als je met je snufferd op televisie verschijnt, dan herkent iedereen je. Dan moet je niet lopen zeuren dat je herkend wordt.

“Hoe meer chaos, hoe beter”

Wie Tineke zegt, zegt ook gezelligheid. Zo nam ze bijvoorbeeld haar hond mee naar de studio. “Ik wilde gewoon een lekker middagprogramma maken waarin iedereen zich thuis voelde.” En dat sloeg aan bij vele generaties: “Ik kom nu een generatie tegen van veertigers of vijftigers die samen met hun moeder keken. Leuk!”

De Nooij was ook de vrouw die koken op televisie populair maakt. Dat succes werd haar voorspeld door collega Jef Rademakers, en ook dat was een gezellige bedoening: “Hoe meer chaos, hoe beter. Ik ben dol op chaos. Al wist ik donders goed wat ik deed, hoor.”

“Een gigantisch grote schok”

Maar Tineke de Nooij is zoveel meer dan gezelligheid. Ze zette ook maatschappelijke thema’s op de agenda. Omdat die thema’s haar enorm raakten. De uitbraak van HIV in de jaren 80 bijvoorbeeld: “Dat was een gigantisch grote schok. Ook een aantal vrienden van me uit de gayscene gingen dood.” Het werd een topic in haar programma, en ze kreeg een ‘Gouden Driehoek’ voor wat ze in media deed voor homoseksuelen.

Toch blijft ze er nuchter onder: “Ik heb geen strijd gevoerd. Ik heb net gedaan alsof het geen strijd was. Als iemand gay was – al zei je dat woord in die tijd nog niet – dan was dat gewoon zo. Je moet er geen stempel op drukken. Gewoon klaar en verder niks.”

"Een zin waarvan ik meteen onderuit ga"

Tot slot mocht Tineke haar favoriete Lage Landen-nummer kiezen. Haar top 3 durft al wel eens te wisselen, maar vandaag gaat ze resoluut voor ‘Stel dat het zou kunnen’ van Jan Rot. De moeder van Tineke overleed lang geleden, en ze zou dolgraag nog eens met haar praten, of haar kinderen laten zien. “’Geef me maar een uurtje met mijn eigen moeder’: dat is een zinnetje waar ik meteen van onderuit ga.”

(lees verder onder de video)

Beluister het integrale gesprek met Tineke de Nooij in 'Leve de Lage Landen' via Radio 1 Select.

Wat zijn jouw 3 favoriete nummers voor De Lage LandenLijst? Stem nu, en bepaal zo dé ultieme lijst.

Lees ook: