1,25 miljoen tijdelijke werklozen in ons land door de coronacrisis

8 april 2020
Foto: NordWood Themes
Op dit moment zitten 1,25 miljoen mensen in het systeem van de tijdelijke werkloosheid. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V). Daarmee zit bijna 1 op de 3 van het totaal aantal actieve arbeiders en werknemers in het systeem van tijdelijke werkloosheid in ons land.

Door de maatregelen tegen het coronavirus sluiten heel wat bedrijven de deuren. Tijdelijke werkloosheid maakt het voor bedrijven mogelijk om hun personeelskosten voor even te verlagen, zonder dat ze mensen moeten ontslaan. Werknemers krijgen dan een uitkering van de RVA.

Het aantal aanvragen voor tijdelijke werkloosheid is de voorbije weken in sneltempo gestegen: begin maart telde de federale regering zo'n 1.700 werknemers in tijdelijke werkloosheid, midden maart waren dat er 31.000. Twee weken geleden waren er het al meer dan een miljoen en nu dus nog eens een kwart meer, 1,25 miljoen mensen.

Drie kwart van uitkeringen tijdelijk werklozen al gestort, zegt liberale vakbond

70 tot 80 procent van de uitkeringen aan tijdelijk werklozen is al gestort. Dat zegt Els De Coster van de liberale vakbond. Volgens de vakbond staat de uitkering op de rekening 2 tot 3 dagen nadat het dossier is afgerond.

De procedure om tijdelijke werkloosheid is in maart eenvoudiger geworden, en daardoor gaat de verwerking sneller. Er zijn vier instanties waar werknemers hun dossier kunnen indienen: de drie vakbonden en de hulpkas voor werklozen. Ook de werkgever moet een aanvraag doen. De vakbonden zien ook dat heel wat mensen voor het eerst met de vakbond in aanraking komen. Het ledenaantal neemt daardoor sterk toe.

Bron: vrtnws.be

Beluister het volledige gesprek met Els De Coster in De Ochtend:

Lees ook:

Radio 1 Select