13 Reasons Why: nuttig of gevaarlijk voor kinderen?

16 mei 2017
13 Reasons Why is een Netflix- reeks waarin een 16-jarig meisje zelfmoord pleegt. Ze beschrijft in een aantal audiocassettes hoe haar klasgenoten haar de dood in gedreven hebben.

De reeks is controversieel omwille van de expliciete manier waarop zelfmoord in beeld komt. Er is al veel inkt gevloeid over hoe ze voor jongeren een geromantiseerd beeld zou ophangen van zelfmoord.

Gwendolyn Portzky van het Vlaams Expertisecentrum en Suïcidepreventie (VLESP) vroeg aan Netflix België om bij elke aflevering een duidelijke verwijzing te plaatsen naar de zelfmoordlijn of zelfmoord1813.be. Zonder succes. Ondertussen raakte bekend dat de reeks een vervolg krijgt.

Ook sociale netwerken als Facebook worstelen met de manier om op zelfmoord te reageren. Een Amerikaans meisje wilde een tijdje terug haar zelfmoord live op Facebook uitzenden, Facebook wist het te signaleren en de politie kon tijdig ingrijpen. Facebook kondigde aan extra werknemers te zullen aannemen om in de toekomst beter om mensen met zelfmoordplannen te kunnen anticiperen.

Reageer

  • Gaat een reeks als 13 Reasons Why te ver in het in beeld brengen van zelfdoding, of maakt de reeks het onderwerp net bespreekbaar?
  • Kijken jouw tieners naar 13 Reasons Why? Doe jij dat samen met hen? Praten jullie over zelfmoord?

Vragen over zelfdoding? Bel 1813 of suf naar www.zelfmoord1813.be.

Radio 1 Select