Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Culture Club

14 cultuurtips voor het najaar

vr 4 sep. - 4:10

Om de zwaar gehavende sector een hart onder de riem te steken stelde 'Culture Club' op vrijdag 4 september een alternatieve cultuurmarkt voor, live vanuit de Marconi op VRT. Twee uur lang selecteerde gastvrouw Annelies Moons voor de Radio 1-luisteraars een eigenzinnige selectie van interessante theatervoorstellingen waarvan iedereen dit najaar coronaproof kan genieten.
Annelies Moons ©Radio 1

Just Asking (NTGent)

Heb jij je verbeelding onder controle? Ben je bereid je verbeelding uit handen te geven en deze te laten sturen door een acteur? Deze vragen en meer kan je verwachten van de monoloog Just Asking, gebracht door Oscar Van Rompay. Het stuk werd geschreven samen met Peter Seynaeve en is gebaseerd op het boek The Interrogative Mood van Padget Powell.

Stukken Van Mensen (Lazarus)

In Stukken van Mensen kan je je verwachten aan onvoorbereid en onvoorspelbaar theater. Maar ook onvoorstelbaar, onontkoombaar en onovertroffen, aldus de makers. Een voorstelling door Lazarus en gasten, met een reeks vaste acteurs waaronder Pieter Genard en Koen De Graeve, en gastacteurs zoals Lisah Adeaga en Geert Van Rampelberg. Deze voorstelling belooft bovendien kusscènes op anderhalve meter afstand!

De Binnenkamer Van Binta (Aminata Demba)

Aminata Demba is een Belgisch-Malinese actrice en presentatrice. Met De Binnenkamer van Binta maakte ze een theatervoorstelling voor kinderen vanaf negen jaar. In het stuk neemt Binta, een jong meisje, je mee naar het kindertehuis waar ze verblijft. Ze toont je daar zelfs haar geheime binnenkamer. Inspiratie voor het stuk haalde Aminata Demba uit gesprekken met mensen die tijdelijk of langdurig van hun ouders gescheiden zijn, en met deskundigen die instaan voor de opvang in kindertehuizen.

Locke (Compagnie Cecilia)

In Locke nemen Tom Vermeir en Koen De Graeve je mee in een verhaal over Ivan, een plichtsbewuste werfleider en goede vader die tijdens een autorit beslist een andere kant op te gaan. Elke voorstelling kiest het publiek kop of munt. Dat bepaalt wie van de acteurs de hoofdrol speelt, en wie de andere zes rollen voor zijn rekening neemt.
Tot 19 september vinden de voorstellingen van Locke plaats op een geheime drive-in locatie in Gent. Deze zijn allemaal uitverkocht, maar voor de andere voorstellingen zijn wel nog tickets te verkrijgen.

Every Word Was Once An Animal (Ontroerend Goed)

Ontroerend Goed is een theaterperformancegroep met een eigenzinnig repertoire, waarbij vaak ook het publiek zijn eigen rol krijgt. Every Word Was Once An Animal gaat over de druk die bij het beginnen van een voorstelling komt kijken. En over de rest van een voorstelling. Om meer te weten te komen, kan je best gaan kijken!

Simon, Garfunkel, My Sister and Me (Kristien De Proost en Bwanga Pilipili)

In 1981 speelden Paul Simon en Art Garfunkel een legendarisch concert in Central Park, New York. Vele jaren later leert Kristien De Proost dat Simon en Garfunkel elkaar al jaren niet meer kunnen uitstaan, zelfs al ten tijde van dat legendarische concert. In Simon, Garfunkel, My Sister and Me kruipen Kristien De Proost en Bwanga Pilipili in de rol van beide muzikanten voor een ultieme reënactment van de betreffende avond. Een voorstelling over rivaliteit in al zijn vormen.

Henry (Peter De Graef)

Deze voorstelling uit 1997 werd door het TheaterFestival verkozen als “Golden Oldie”. Het stuk gaat over een gefrustreerde man die tegen het leven aan zucht. Verschillende verhaallijnen worden door elkaar gewoven en tot een bepaald punt geleid, waarbij de toeschouwer van de ene verrassing in de andere tuimelt. Wie deze voorstelling wilt meemaken moet er dit weekend nog bij zijn, en dat kan ook via livestream. Tickets nog beschikbaar!

Muziek

Fixkes

De band uit Stabroek die we nog steeds kennen van de hit Kvraagetaan uit 2007 heeft nieuw werk klaar. Hun nieuwe album IV komt uit op 18 september 2020. Beluister hier alvast het nummer Swijle Zo Grappig van deze nieuwe plaat.

Schntzl

Het duo Schntzl, bestaande uit pianist Hendrik Lasure en drummer Casper Van De Velde, maken jazzmuziek vermengd met elektronica. Eerder dit jaar brachten ze hun derde album “Catwalk” uit en dit najaar volgt er een tour. Voor fans van STUFF., GoGo Penguin en Beraadgeslagen. Beluister hier het nummer Otis uit hun nieuwe plaat.

Gianni Marzo

Gianni Marzo is gitarist bij onder andere Marble Sounds en Isbells. In oktober brengt hij zijn eerste soloalbum “The Vessel” uit. Beluister hier alvast de single Last Stand uit dat album.
 

The Calicos

Een indie rock band uit Antwerpen die in 2018 Humo’s Rock Rally wonnen, dat zijn The Calicos. Na enkele losse singles brengen ze in november eindelijk hun debuutalbum uit. De eerste single van dat album heet Nova, en kan je hier beluisteren.

Stoomboot

Op 18 september brengt Stoomboot zijn vierde album “Omdat we naar de zee stromen” uit. Het werd een conceptalbum over mensen die anders met de tijd omgaan dan hijzelf. Het artwork van het album is ook het vernoemen waard, en werd verzorgd door Wide Vercnocke. Eind september gaat Stoomboot op tour en ook Wide gaat mee. 

Boeken

Kristien Hemmerechts

Schrijfster Kristien Hemmerechts brengt op 8 september het boek “Ik ben Emma” uit. Emma is daarin een jonge vrouw met een fijn leven, tot wanneer de komst van een nieuwe stiefbroer haar leven overhoop haalt. Het verhaal is gebaseerd op het boek Emma van Jane Austen uit 1815. Maar hoe zou Emma’s leven eruit zien als ze nu leefde? En welke keuzes moet ze maken?

Joke van Leeuwen

Joke van Leeuwen is schrijfster van romans, poëzie en kinderboeken. In haar recentste kinderboek “Ik heet Reinier en ons huis is afgebrand” schrijft ze hoe het leven van Reinier voor altijd verandert na de brand. Zijn verhaal wordt daarin afgewisseld met de verhalen van kinderen die voor hem in het oude huis hebben gewoond. Daarnaast bracht Joke Van Leeuwen vorig jaar het poëzieboek Levenslust uit, een gedicht van 80 strofes over levensvragen en de wereld om ons heen.

Bekijk hier de toespraak van Michael Pas

Michael Pas lag voor uit zijn dagboek: een beklijvend pleidooi voor beter beleid voor de cultuur- en evenementensector in de coronacrisis.

Bekijk hier de foto's van de Cultuurmarkt:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet