14% meer oproepen bij Tele-Onthaal: "Eenzaamheid, angst en zorgen om geld"

21 oktober 2020
© Eric Ward (Unsplash)
Sinds de verstrenging van de coronamaatregelen van vorige week krijgt Tele-Onthaal elke dag 14% meer oproepen. Een derde van alle oproepen gaat over corona. Het mentale welzijn staat nog meer onder druk dan tijdens de lockdown van maart en april, merken ze bij Tele-Onthaal. Mensen worden steeds eenzamer en hebben daardoor last van depressieve gevoelens.

"Waar mensen in het begin van het jaar veel angsten voelden omdat het virus nog onbekend was, hebben mensen nu meer angst omdat ze juist meer weten over het virus. Daarnaast zijn er ook meer mensen die zich laten testen en in afwachting van het resultaat heel bang zijn", klinkt het bij Jennifer Pots, van Tele-Onthaal.

En ook het aantal gesprekken over sociaal-economische onderwerpen neemt toe. "Het voorbije weekend was dat bijzonder opvallend. We zien dat mensen heel erg bezorgd zijn over hun onzeker financiële toestand", vertelt Pots. Er zijn twee categorieën, enerzijds mensen die het al moeilijk hadden voor de coronacrisis. Anderzijds zijn er ook steeds meer oproepen van mensen die het behoorlijk goed hadden en nu hun financiële situatie zien verslechteren. "Mensen met goeddraaiende zaken, vakantiewoningen, ... maken zich nu veel zorgen. Het is ook duidelijk een taboe voor mensen om aan te geven aan familie of vrienden dat ze onder druk komen te staan."

Beluister het gesprek met Jennifer Pots in 'De Ochtend':

Heb je nood aan een gesprek? Tele-Onthaal is elke dag bereikbaar op het telefoonnummer 106 of via chat via www.tele-onthaal.be.

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: