"+140 tekens op Twitter is wél een goed idee"

8 januari 2016
Gisteren reageerde de Kortrijkse burgemeester Vincent Van Quickenborne in De Morgen op het bericht dat Twitter-gebruikers binnenkort hun getjilp kunnen uitbreiden naar meer dan 140 tekens. Van Quickenborne : “Ik vind scherpte interessanter dan nuance”, einde citaat.

Dàt kon Bram Jordens niet over zijn kant laten gaan, hij stuurde ons een mail en claimde de minuut:

"We leven in een tijdsgeest waarin emoties digitaal moeten uitgedrukt worden met behulp van maximaal 121 emoticons. Waarin mensen nieuwssites lezen door titels te scannen en alleen doorklikken als er het woord “borsten” of “schokkend” staat. De vraag naar nuancering lijkt verdwenen. Terwijl de nood aan verdieping groter is dan ooit tevoren.

Het is zoals kijken naar het schilderij van de Mona Lisa met je neus op 2 centimeter van het doek. Je ziet enkel wat verfvlekken. Het is pas als je een stap achteruit zet dat je het grotere geheel ziet en de complexiteit van iets ervaart. Je komt misschien tot een nieuw inzicht, of wordt verwonderd door de schoonheid ervan.

We krijgen al genoeg quotes en oneliners 'Donald Trump-gewijs' in onze strot geramd. Laat ons in de berichten die we zelf de wereld insturen de ruimte krijgen om een verhaal te vertellen. Trouwens, klagers en zagers kunnen ook in 140 tekens hun verzuring posten. Tot slot nog dit: dit bericht bevat 988 tekens."

Radio 1 Select