15 eeuwen Nederlandse taal

24 januari 2020
De voorbije week is Sven elke nacht badend in het zweet wakker geworden. Stijf van de stress. De ene angstdroom na de andere. Dat komt omdat hij lang geleden taal- en letterkunde heeft gestudeerd. Niet dat hij daar nu nog wakker van ligt, maar van één vak heeft hij nog altijd nachtmerries. Daar was hij te dom voor, zegt hij zelf. Diachrone taalkunde, daar snapte hij echt niks van.

Diachrone taalkunde gaat over de evolutie van de Nederlandse taal. Waarom schreven we vroeger 'hebban olla vogala' en nu 'hebben alle vogels'? Dat heeft met klankverschuivingen en grammaticale regels te maken. Gecombineerd met regionale verschillen en af en toe een volksverhuizing. En dat eeuwen aan een stuk. Probeer daar maar eens wijs uit te geraken.

Nu, waarover gaan we het deze week in Interne Keuken hebben? Inderdaad: over diachrone taalkunde! Professor Nicoline van der Sijs heeft daar een boek over geschreven: 15 eeuwen Nederlandse taal. Sven heeft het gelezen. En het voelt alsof hij zaterdag op opnieuw examen moet doen.

Herbeluister het hele gesprek :