15 jaar Facebook, 15 jaar leven met een publiek

4 februari 2019
Vandaag viert Facebook zijn vijftiende verjaardag. Dus kunnen we al 15 jaar lang onze vrienden, kennissen en familie volgen in hun doen en laten. En kunnen we ook al 15 jaar lang iedereen op de hoogte brengen van wat we doen en waaraan we denken. Want op sociale media hebben we al 15 jaar een leven mét publiek.

Stijn Vanheule is hoogleraar psychologie aan de UGent. Hij vertelt hoe dit samenleven met de wereld ons veranderd heeft. Zijn we anders gaan denken over wat we delen met anderen?

De impact van dat publiek kan ook negatieve gevolgen hebben. Max Vryens geeft enkele voorbeelden van mensen die door een ongelukkige foto of uitspraak op sociale media in de problemen kwamen.

Vandaag is de laatste aflevering van de Canvasreeks ‘Facebook en ik’ van Tim Verheyden . Hij vertelt wie er nog allemaal meekijkt op Facebook.

In 2007 werd Annelies Rutten van een relatief onbekende journaliste plots een BV na het winnen van De Slimste Mens ter Wereld. Intussen is ze weer uit de aandacht verdwenen. Maar hoe was het om ineens publiek bezit te zijn? Mist ze de aandacht? Of is ze opgelucht dat het voorbij is? Een reportage van Brecht Devoldere

Psycholoog Joris Bruyninckx coacht bekende mensen bij hun omgang met de (sociale) media. Hij vertelt hoe je ook ‘en public’ je eigenheid kan bewaren.

Sommige beroemdheden gaan ten onder aan hun bekendheid. Denk maar aan Amy Winehouse. Is zij het slachtoffer geworden van haar eigen succes, vroeg Vincent Byloo zich af. Is ze kapotgegaan aan de tol van de roem? En wat is dat dan, die tol van de roem? Het antwoord kreeg hij in de documentaire Amy.

Lees ook: