15 jaar Te Gek!?: weg met het stigma

10 oktober 2019
10 oktober. Werelddag van de geestelijke gezondheid. Een dag die aandacht vraagt voor mensen met psychische problemen. En dat zijn er heel wat. Naar schatting 40% van ons heeft het psychisch al eens zwaar te verduren. En toch, ondanks die wetenschap bestaat er een stigma op. Je pakt er niet mee uit, het is niet gemakkelijk om te vertellen dat je een probleem hebt. Vandaag in De Wereld Van Sofie: hoe groot is het stigma op psychische problemen?

Reporter Brecht Devoldere vroeg aan enkele willekeurige mensen op de man / vrouw af: heeft u al eens psychische problemen gehad?

In ons land is Te Gek?! al 15 jaar lang aan het werk om het stigma dat op geestelijke problemen hangt te doorbreken. Wat is het effect van campagnes als die van TeGek!? Prof Inez Germeys deed er onderzoek naar en vertelt ook welke impact haar eigen burn-out had.

Ian Clement is de producer die samen met muzikant An Pierlé het TeGek!?-campagnelied “Source Material” opnam. Dat hij zich engageerde voor TeGek!? is geen toeval, toen Clement met zijn eigen band “Wallace Vanborn” in 2014 een plaat ging opnemen in het Joshua Tree National Park, begon het fout te lopen in zijn hoofd. Wat het betekent om psychoses te hebben, vertelt hij aan reporter Brecht Devoldere.

Getuigenissen van mensen kunnen andere mensen aanzetten om zelf hulp te zoeken. Zeker als het mensen zijn die we dagelijks op ons televisiescherm zien en met wie alles perfect lijkt te gaan. De Afspraak-presentator Bart Schols getuigde een tijdje terug in De Morgen over de psychische problemen waar hij mee worstelt en waar hij nog altijd voor in therapie is.

Er is een mooie podcast over psychische problemen: “Waarom?” van Eva Moeraert, gemaakt voor de VPRO. Moeraert zoekt een antwoord op de vraag waarom haar jeugdliefde zo veel jaren geleden uit het leven stapte. In die zoektocht spreekt ze ook met Maarten, ooit een collega van haar en iemand die een zelfmoordpoging overleefde. Maarten draagt de littekens van die zelfmoordpoging en kan zijn geschiedenis, zijn worsteling van weleer niet verbergen voor de buitenwereld. Hij kent het stigma, heeft het ervaren, maar probeert er actief tegenin te gaan

Vrijdag opent de expo “Op losse schroeven - over zenuwpezen, zwartkijkers en zielenknijpers” in Museum Dr Guislain. Het gaat onder andere over de geschiedenis en toekomst van het ‘wonen’ in een psychiatrische instelling. Beleidsadviseur Patrick Allegaert licht de visie toe op psychiatrische patiënten in de loop van de geschiedenis.